Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla frontal dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta

Les escoltes a David Madí destapen noves mostres de divisió interna a JxCat

Quim Torra, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Miquel Sàmper són alguns dels noms que apareixen a la conversa

Pla frontal dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta
Pla frontal dels expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta.   | ACN

El sumari de l'operació Volhov segueix revelant detalls dels quals, si bé s'haurà de jutjar si són constitutius de delicte, adquireixen ja un gran valor des del punt de vista polític. Un d'ells és el que publica aquest dimarts, 3 de novembre, 'La Vanguardia', on a través d'escoltes telefòniques a David Madí i Xavier Vendrell, dos dels detinguts el passat dimecres en llibertat amb càrrecs, es demostra la divisió en el si de l'independentisme i entre membres de Junts per Catalunya.

Torra va cessar Buch «passant de tot i sense consultar-ho a ningú»

Una de les converses interceptades a David Madí mostra com l'exassessor de CiU està «molest i sorprès» pel cessament de Brauli Duart, el número 2 de Miquel Buch a la conselleria d'Interior, a més de la destitució del mateix conseller, amb qui Madí tenia interlocució directa. Es mostra encara més sorprès per l'elecció de Miquel Sàmper, fins llavors regidor del partit a Terrassa, de qui diu que «té a Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i a Artur Mas en contra». En conversa amb Duart, Madí li encarrega fer arribar a Sàmper el missatge que «no prengui cap decisió fins que no parlem a fons perquè sàpiga què els convé als que estan treballant fa molt de temps».

En la conversa, Madí explica que la crisi de Govern que Torra va dur a terme el passat 3 de setembre la va fer «passant de tot, sense consultar-ho a ningú» o com a 'venjança' a les pressions rebudes els mesos anteriors per aguantar fins a la inhabilitació sense conovocar eleccions abans. «Torra volia fer eleccions ja i li havien dit que s'havia de sacrificar, esperar que l'inhabilitessin i guanyar temps», diu Madí en la conversa revelada per 'La Vanguardia' i que mostra la distància entre Torra i Puigdemont, que finalment va imposar les seves tesis.

Va ser en aquest context que Torra va cessar Àngels Chacón, Miquel Buch i Mariàngela Vilallonga, «perquè li portaven la contrària o no li deixaven fer les seves animalades», segons Madí. Torra també va valorar nomenar Laura Borràs portaveu del Govern, una maniobra finalment frustrada.

Junqueras i Puigdemont «no es poden veure»

Una altra conversa escoltada en aquest cas a Xavier Vendrell assenyala que l'empresari i exconseller republicà porta «anys intentant crear bon rotllo entre Puigdemont i Junqueras», un objectiu que «no és poca cosa perquè entendre's no s'entenen, són molt diferents i no se suporten l'un a l'altre». Vendrell també revela qui és el candidat favorit de Puigdemont: el conseller Jordi Puigneró. Nous detalls que revelen les escoltes telefòniques de la Guàrdia Civil i que tenen un rellevant interès polític.