Espanya cau en picat al ‘Global Peace Index’ i perd deu posicions

Els atemptats del 17-A i la «mà dura de l’Estat» han provocat que Espanya perdi posicions en termes de pau

Global Peace Index
Global Peace Index | Cedida

Males notícies pel conjunt de l’Estat espanyol. Segons un informe de ‘Global Peace Index’, Espanya ha suposat una de les cinc pitjors i més grans caigudes del món en termes de pau i pacifisme. La celeritat amb què ho ha fet també és preocupant, i és que el país ha caigut de la posició número 20 del món a la 30 en qüestió d’un any. Ho explica ‘El Nacional’.

Els motius de la davallada són evidents: els atemptats patits a Barcelona durant la jornada del 17-A, i la resposta policial de l’1-O amb les conseqüents «tensions polítiques internes» que s’han viscut arran dels fets, han acabat derivant en una crisi constitucional que no ha passat desapercebuda a ulls del món.

És el primer cop en tota la història que un país europeu occidental pateix un dels cinc deterioraments més grans. Així doncs, Espanya ha patit una caiguda sense precedents de 10 llocs, en un temps rècord fins al dia d’avui. L’informe posa un especial èmfasi en aquest aspecte, destacant que la caiguda no és proporcional ni a la resta de pèrdues registrades que es generen a la resta d’Europa.

Preocupació per l’auge de la polarització a Espanya

Quant als motius, el ‘Global Peace Index’ ho té clar, i posa de relleu la importància tant dels atemptats produïts a Barcelona durant el passat mes d’Agost com de l’augment del conflicte català i la «tensió elevada» que s’ha produït després de les actuacions policials del referèndum de l’1-O.

L’informe apunta que la resposta de l’Estat en la gestió del referèndum –que qualifica de«mà dura» per part del govern espanyol–  és una de les causes principals de la pèrdua de pacifisme. Altres motius a tenir en compte són l’aplicació de l’article 155 i la convocatòria forçada i obligada de les eleccions del 21-D.

Un altre aspecte de vital importància i preocupació pel ‘Global Peace Index’ és l’auge de sentiments polítics oposats i «atrinxerats», que està provocant una important polarització a Espanya. Això és degut al fet que com més creix l’independentisme, més ho fa el sentiment patriòtic espanyol com a resposta.

Per exemplificar aquesta polarització, l’informe menciona l’1-O, les manifestacions pacífiques i la declaració unilateral del Parlament com a factors determinants d’aquesta polarització extrema a Catalunya.

La violència ha costat 147.495 milions d’euros

El ‘Global Peace Index’, que es tradueix com a ‘Índex Global de Pau’, mesura el nivell de pau de països i regions de tot el món. Està elaborat per l’Institut per a l’Economia i la Pau conjuntament amb la Universitat de Sydney i la Unitat d’Intel·ligència del mitjà ‘The Economist’.

Un altre aspecte important a tenir en compte és el cost que suposa aquesta violència pel conjunt de l’Estat. En el cas d’Espanya, aquest tipus d’actuacions han tingut un cost total de 147.495 milions d’euros, només en l’últim any. Això suposa un 5% del PIB de l’Estat, i més concretament 1.671,70 euros per cada habitant.


Comentaris

envia el comentari