Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un ple del Congrés dels Diputats a Espanya

Espanya és una «democràcia defectuosa»: la valoració que acaba de fer 'The Economist'

Segons el prestigiós mitjà, Espanya ha perdut punts per culpa de la poca independència judicial

Un informe del prestigiós mitjà internacional 'The Economist' ha tret els colors al sistema governamental espanyol. Després d'un exhaustiu estudi que ha analitzat diversos punts de tots els països, el diari ha elaborat un rànquing en què els estats queden retratats i Espanya, en aquesta ocasió, ha sortit perdent i ha baixat posicions respecte al darrer informe.

De fet, l'Estat espanyol ha passat de ser «una democràcia plena» a una «democràcia defectuosa». El motiu principal d'aquesta qualificació, segons 'The Economist', és la baixada de puntuació a l'apartat que fa referència a la independència judicial.

Principalment es deu al bloqueig a la renovació del Consell General del Poder Judicial, amb mandat caducat des del 2018, i apunten que com més s'allargui la situació «més risc hi haurà que es mini l'òrgan i sigui vulnerable a la politització». Amb aquesta baixada, Espanya ha passat de tenir una puntuació de 8,12 sobre 10 a una de 7,94, i ha baixat de la posició 22 a la 24.

Un descens generalitzat, però per la pandèmia

A l'informe 'The Economist' també analitza en la situació política a l'Estat i apunten que Espanya ha augmentat la «inestabilitat» els darrers anys. Concretament, es refereixen a la fragmentació al Congrés i als escàndols de corrupció els recents anys, així com a l'auge de l'independentisme a Catalunya.

De fet, assenyalen que el 2017 Espanya ja va estar a punt de baixar de classificació arran de la crisi política a Catalunya i després que «s'emprengués mesures legals contra els polítics independentistes per actuar inconstitucionalment». Concretament, va passar d'una puntuació de 8,3 el 2016 a una de 8,08 el 2017.

Cal assenyalar que la majoria de països han baixat lleugerament de puntuació el 2021, tot i que 'The Economist' assenyala que en la majoria de casos s'ha degut a la gestió de la pandèmia. La crisi sanitària ha portat problemes als governs per afrontar les necessitats socials, fet que ha desembocat en una baixada de confiança en les institucions.

Espanya a l'índex

Espanya obté un 7,94 en l'índex de democràcia. Concretament, rep una puntuació de 9,58 en la categoria de pluralisme i procés electoral i de 8,24 en llibertats civils. En el cas del funcionament del govern té un 7,14, mentre que a l'indicador de participació política puntua amb un 7,22, i al de cultura política obté un 7,5.

Des del 2006, aquest darrer any és el que obté una puntuació més baixa, del 7,94, seguit d'un 8,02 el 2011, 2012 i 2013. La puntuació més alta es va rebre el 2008, amb un 8,45. Ara mateix Espanya se situa en la posició 24, just darrere de França (7,99) i Israel (7,94), i per davant de Xile (7,92) i els Estats Units (7,85). La primera posició l'ocupa Noruega, amb un 9,75 sobre 10, mentre que la darrera és de l'Afganistan, amb un 0,32.