Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020

L'Espanya que prepara Sánchez: adeu a bitllets i monedes i 6 mesures més

L'executiu prepara un paquet de mesures de cara a la reobertura dels comerços

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
El govern de Pedro Sánchez preveu tot un reguitzell de mesures sanitàries  | Catalunya Diari

La vida que teníem fa uns mesos ja no tornarà a ser la mateixa quan puguem deixar enrere l'estat d'alarma. Ens haurem d'acostumar a seguir les indicacions per evitar un nou rebrot  de la Covid-19 i per això el govern espanyol  ultima els detalls que regiran el nostre dia a dia. El sector comercial ha estat un dels més perjudicats en la  crisi sanitària i per això l'executiu ja planeja la reobertura dels comerços  sota unes condicions específiques adreçades a protegir els clients i als treballadors.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Les diferents mesures sanitàries que planteja el govern espanyol

Entre les mesures sanitàries que el govern espanyol plantejarà destaca l'eliminació del pagament en efectiu i el tancament dels emprovadors  a les botigues de roba. Al costat d'aquestes, també hi haurà plans que seran específics per a sectors concrets.

En el moment en què es procedeixi a la reobertura dels comerços, els locals hauran de tenir en compte un aforament màxim i marcar a terra una línia de seguretat -o mitjançant cartelleria- que delimiti la zona de caixa i la venda directa a consumidor. Com fins ara, en el cas que hi hagi afluència massiva de clients, aquests hauran d'esperar fora de l'establiment ordenadament i sempre mantenint la distància de seguretat.

Aquelles botigues de roba que comptin amb emprovadors, hauran d'estudiar tancar-los o bé alternar el seu ús (un obert i un altre tancat) i garantir la seva neteja  després de cada ús. A més, totes aquelles peces que hagin estat retornades després d'haver estat utilitzades, hauran de passar per un procés de desinfecció o posades en quarantena durant 48 hores. La seva manipulació ha de ser sota l'ús de guants d'un sol ús.

Quant als productes d'alimentació, aquells que no estiguin envasats i quedin exposats al públic, han de ser protegits per vitrines per garantir la seva higiene. El peix, les fruites, verdures i hortalisses comptaran amb una distància de seguretat  entre els clients i els productes.

 

Les mesures també afectaran de forma directa als treballadors

Les mesures també afectaran de forma directa als treballadors  que hauran de realitzar-la mitjançant torns, amb rotació d'empleats així com limitar el nombre de treballadors que coincideixin en l'establiment i adaptar aquells treballs que s'hagin de fer en parella perquè sigui possible fer-los de manera individual, en el cas que no sigui possible, s'haurà de respectar la distància de seguretat.

Totes les portes han d'estar subjectes amb una falca per evitar usar els poms i la línia de caixa haurà d'alternar una oberta i una altra no, sempre garantint una distància de 2 metres. S'aconsellarà l'ús de mampares de plàstic i que els empleats facin servir una pantalla individual  a la cara a més de guants. Aquells empleats que manipulin els aliments no hauran d'entrar en contacte amb diners ni altre mitjà de pagament.

Sens dubte un paquet de mesures que la majoria de supermercats  ja va adoptar a l'inici de la pandèmia  i que ara passaran a convertir-se en habituals en altres sectors comercials per tal de poder reactivar les seves activitats.