Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
12-F

Espanya demana inhabilitar 2 membres de l'ONU que van reclamar la llibertat dels presos

En un informe publicat aquesta setmana, el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries considera que la situació de presó preventiva no està justificada

L'ONU va demanar aquesta setmana l'alliberament dels preso catalans
L'ONU va demanar aquesta setmana l'alliberament dels presos catalans | TVE

 

Espanya ha demanat formalment a les Nacions Unides (ONU) que inhabiliti dos dels cinc membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries (GTDA), després que aquesta setmana hagin publicat un informe en el qual condemnaven la detenció dels polítics catalans presos.

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

Un conflicte d'interessos per la relació amb l'advocat dels presos a l'ONU

L'organisme considera que la presó preventiva dictaminada contra Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart correspon a una decisió arbitrària, una conclusió que no ha agradat a l'ambaixador espanyol davant l'ONU, Cristóbal González-Aller. 

En concret, la petició d'inhabilitació afecta el mexicà José Guevara, i al sud-coreà Seong-Phil Hong, als quals González-Aller atribueix un «conflicte d'interessos», per la seva relació amb l'advocat dels tres polítics catalans, Ben Emmerson. Aquest últim va treballar en el passat en òrgans similars de drets humans de les Nacions Unides amb els dos membres per als quals es demana la inhabilitació. 

Quim Torra demana per carta l'alliberament dels presos

Al mateix temps, i basant-se en el mencionat informe de l'ONU, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a través d'una carta enviada al president Pedro Sánchez que alliberi els presos catalans, per complir amb l'informe del GTDA.  El cap de l'executiu català insta el president socialista que «adopti les mesures necessàries per a l'alliberament dels presos polítics». 

El president Quim Torra, durant la seva darrera aparició pública al Cercle d'Economia de Sitges
El president Quim Torra, durant la seva darrera aparició pública al Cercle d'Economia de Sitges | cedida

 

Alhora, ha enviat una petició formal a la Fiscalia General de l'Estat a través del Fiscal Superior de Catalunya, perquè promogui en el si del Tribunal Suprem l'«alliberament immediat de tots», i també que reconegui el dret dels afectats a ser indemnitzats i reparats. 

També et pot interessar...