Dos de cada tres espanyols aproven el 155 i creuen que va fracassar per «tou»

El diari 'El Confidencial' ha tret a la llum una enquesta d'allò més cridanera

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

L'aplicació de l'article 155 ha marcat un abans i un després en les relacions entre Catalunya i el govern espanyol. Aquest polèmic article ha generat opinions ben diverses entre els ciutadans espanyols, especialment entre els que viuen a Catalunya i que els que viuen més enllà de la seva frontera. Així ho confirma 'El Confidencial' després de publicar els resultats d'una enquesta feta a ciutadans d'arreu de l'Estat sobre l'aplicació de l'article 155. 

De les conclusions de l'enquesta es desprèn que el 62,3% dels ciutadans que no viuen a Catalunya opinen que l'aplicació de l'article 155 va ser una bona decisió presa per l'Estat davant la declaració d'independència del Parlament. Ara bé quan aquesta mateixa pregunta ha estat formulada als ciutadans catalans, el percentatge d'acord amb el 155 s'ha reduït fins al 28,6%.

El 70% dels catalans rebutja el 155

És una altra de les dades més cridaneres de la notícia. En aquest sentit, el 70,4% dels catalans rebutja l'article 155, superant, amb escreix, les xifres d'acceptació a Espanya. Els més de 180 dies d'aplicació de l'article, finalment, haurien estat claus per aquest rebuig massiu des de Catalunya a l'article. 

Mariano Rajoy, abans de la moció de censura
Mariano Rajoy, abans de la moció de censura | CatalunyaDiari.cat

 

Una aplicació «tova» de l'article

En relació a l'eficàcia de l'aplicació de l'article, les opinions entre catalans i espanyols no es diferencien tant. De tots els enquestats fora de Catalunya, només un 29,6% opinen que el 155 si que ha estat eficaç, mentre que un 65,5% creuen que no ho ha estat. A Catalunya, són un 24,7% dels enquestats els que creuen en l'eficàcia de l'aplicació del 155, i un 73,1% opinen que no ha sigut efectiu. 

Ara bé, si les opinions sobre l'eficàcia de l'article 155 entre els ciutadans que viuen fora de Catalunya i els que hi viuen són gairebé idèntiques, no ho són els seus motius. Un 45% dels ciutadans espanyols, finalment, creu que la manera com es va aplicar el 155 va sigut massa «tova»


Comentaris

envia el comentari