Carles Puigdemont i Toni Comín volen integrar-se en el grup dels Verds Europeus

L'espectacular sou que tindrà Carles Puigdemont com a eurodiputat

A més de la destacable remuneració, els membres de l'Eurocambra gaudeixen d'immunitat i dret a circular lliurement

Finalment, set mesos després de la celebració de les eleccions al Parlament Europeu, Carles Puigdemont i Toni Comín han pogut trepitjar l'Eurocambra per recollir les seves acreditacions  d'eurodiputats. Es tracta de credencials provisionals, ja que encara falta que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) doni el seu vistiplau perquè puguin iniciar els tràmits per convertir-se en parlamentaris europeus. Si finalment ho aconsegueixen, els dos polítics gaudirien, entre altres coses, d'un sou aproximat de 7.000 euros al mes, immunitat i llibertat de moviment  en el territori europeu. 

Un sou més gran que el dels diputats del Parlament i del Congrés

Segons explica 'El Periódico', un eurodiputat percep un sou brut de 8.757,70 euros, dels quals es resta un impost de la Unió Europea, que situa la xifra en 6.824,85 euros, molt més que els membres del Parlament o del Congrés dels Diputats. A propòsit d'això, la majoria de països també apliquen un impost nacional de pagament obligatori, que fa que la remuneració vagi variant segons el país. 

A banda, els membres de l'Eurocambra també perceben una dieta fixa de 320 euros, per assumir les despeses dels desplaçaments a Brussel·les i Estrasburg. També se'ls retornen els costos de trajectes, allotjaments i altres despeses de viatge, fins a un màxim de 4.454 euros.

Però això no és tot, ja que també disposen d'una tercera dieta, que arriba als 4.513 euros al mes, destinats a cobrir el lloguer d'oficines, factures telefòniques, compra de material informàtic o organització de conferències. Es tracta de la partida més polèmica, ja que no és obligatori justificar.   Finalment, cal mencionar que cada eurodiputat pot tenir tres, o fins i tot quatre, assessors personals, sempre que les seves retribucions no superin els 24.943 euros mensuals.

Immunitat i llibertat de moviment a tot el territori de la Unió Europea

Més enllà de la part econòmica, tots els membres del Parlament Europeu gaudeixen, en territori nacional, «de les immunitats reconegudes als membres del Parlament al seu país», i a la resta de la Unió d'immunitat «davant tota mesura de detenció i actuació judicial». Ara bé, el reglament estipula que aquest dret no es pot invocar en cas de «flagrant delicte». Cal recordar també el dret de lliure moviment pel territori europeu «quan es dirigeixin al lloc de reunió». 

També et pot interessar...