Esquerra guanyaria al 21-D tot i tenir menys vots que Ciutadans, segons 'El País'

El sistema electoral s'erigeix com a clau per al resultat final dels comicis

A menys de 72 hores per a la celebració d’un dels comicis més importants de la història de Catalunya, són molts els que prediuen quins seran els resultats i els pactes que en podran sortir d’aquesta. De fet, segons els sondejos de ‘El País’, Ciutadans tindria més vots que Esquerra Republicana, però la col·lisió d’Oriol Junqueras obtindria més escons a causa del sistema electoral. La majoria independentista, però, segueix a l’aire.

 

Ciutadans seria el partit que obtindria més vots al 21-D | El País

 

Tal com prediu aquest mitjà, els vots anirien de la següent manera: Ciutadans ronda el 23,3% dels vots; i el segueixen ERC (22,2%), Junts per Catalunya (17,7%), PSC (15,3%), Catalunya En Comú-Podem (8%), la CUP (6,2%) i el PP (5,5%)

 

Així, s’estima que s’ha aturat el traspàs de votants entre ERC i Junts per Catalunya, però continua i en gran mesura el moviment entre Ciutadans i PP.

 

El sistema electoral, clau per al ‘triomf’ d’Esquerra

L’actual sistema que regeix a l’hora de fer el recompte de vots donaria la victòria per escons a Esquerra Republicana. Així, les enquestes del mitjà citat fan president a Oriol Junqueras —que duu gairebé 50 dies empresonat a Estremera— tot i que Ciutadans és el partit que obtindria més vots a Catalunya.

 

Els escons donarien el triomf a Esquerra Republicana | El País

 

L’enquesta en qüestió assegura que el recompte d’escons es repartirà de la següent forma: ERC rondarà els 33 escons; seguit de Ciutadans (31-32), JuntsxCat (27), PSC (20), CeC-Podem (9), CUP (8) i PP (6).

 

La força dels pactes

Una de les principals incògnites seran els pactes que es duran a terme. En funció d’aquests, Catalunya seguirà el full de ruta del ‘Procés’ o, al contrari, iniciarà un nou camí que teixirà un camí annex amb Espanya.

 

Ara mateix, la predicció del mitjà madrileny és que les forces independentistes (ERC, JxCat i la CUP) tenen un 54% de probabilitats de sumar una majoria d'escons. És a dir, poc més de la meitat d’opcions de seguir amb el ‘Procés’.

 

La probabilitat de les majories és la gran incògnita de les eleccions del 21-D | El País

 

En el 46% restant de les simulacions, doncs, indica que Ciutadans, PSC, PP i Catalunya En Comú-Podem sumarien 68 escons, i per tant, podrien buscar un acord.

 

Podem, la clau dels pactes

El model de ‘El País’, veu difícil que els tres partits del bloc constitucionalista aconsegueixin una majoria sense l’ajuda del partit de Xavier Domènech. La suma de Ciutadans, PSC i PP ronda els 58 escons. De fet, existeix la possibilitat que arribin als 68 escons, però això és quelcom que només passa el 3% de les vegades.