Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Militars instal·lant dutxes i vestidors a l'hospital d'IFEMA el 23 de març

Esquerra pregunta al govern espanyol pel viatge de militars espanyols a Wuhan a finals d'octubre

El diputat Joan Josep Nuet vol saber si hi ha relació entre la participació als Jocs Mundials Militars i el focus de coronavirus a la base de Torrejón de Ardoz

Militars instal·lant dutxes i vestidors a l'hospital d'IFEMA el 23 de març
Prop de 200 militars espanyols van viatjar a Wuhan a finals del passat mes d'octubre. | CatalunyaDiari

El diputat d'Esquerra al Congrés, Joan Josep Nuet, ha preguntat al govern espanyol sobre la possible incidència dels VII Jocs Mundials Militars, celebrats a finals del mes d'octubre a Wuhan, en la pandèmia de coronavirus que des del passat mes de març pateix l'estat espanyol. El diputat republicà demana més dades sobre les sospites que algun dels 170 militars de la delegació de l'Exèrcit tornés a Espanya infectat de coronavirus.

Joan Josep Nuet reclama informació sobre els que, segons apunta ERC, podrien haver estat els dos focus d'introducció del virus a Espanya: l'Acadèmia Bàsica de l'Aire, a Lleó, i la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid). Entre altres qüestions, el diputat republicà demana al Ministeri de Defensa si creu que «existeix una relació directa entre el fet que Torrejón de Ardoz fos focus d'infecció madrilenya i la presència de la base militar».

Així mateix, entre la bateria de preguntes, vol saber quants militars destinats a la base madrilenya han estat infectats per la Covid-19, sense haver participat en l'Operació Balmis. Cal recordar que a Torrejón de Ardoz es troba la base principal de la Unitat Militar d'Emergències (UME), molt colpejada pel virus.

Els militars que van estar a Wuhan

Segons relata Joan Josep Nuet en el seu escrit, «el 6 de març, amb el positiu d'un sotsoficial a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz, l'atenció es dirigeix a la institució militar, i concretament als arribats de Wuhan». En el text, el diputat d'ERC assegura que «malgrat no haver realitzat cap test, es descarta qualsevol relació per haver passat una quarantena sense símptomes».

En aquest sentit, vol conèixer perquè «una vegada conegut el focus d'infecció de Wuhan, per què no es van realitzar proves als membres de la delegació espanyola que es van desplaçar a la Xina en el marc dels Jocs Mundials Militars? Per què s'ofereix ara, estant al mes de maig i amb caràcter voluntari?».

Proves voluntàries als membres de la delegació espanyola

El passat mes de maig, alguns mitjans van denunciar que algun dels militars espanyols que es van desplaçar a Wuhan a finals del passat mes d'octubre van estar malalts en tornar dels Jocs Mundials Militars. Després de fer-se pública aquesta informació, el passat 17 de maig, el Ministeri de Defensa va anunciar que contactaria amb els membres de la delegació, oferint proves voluntàries. Tot i aquest anunci, segons explica 'El confidencial digital', a data 31 de maig no s'havia realitzat cap test.