Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions del 21-D segons una nova enquesta

Es distanciaria de Ciutadans, que quedaria en segon lloc
Segons la nova enquesta, la formació encapçalada per Marta Rovira guanyaria les eleccions | CatalunyaDiari.com

 

Després de la gran sorpresa que va suposar l'enquesta del CIS per a les eleccions del 21-D, que anunciava una victòria de Ciutadans, però uns resultats molt igualats entre independentistes i unionistes, una nova enquesta, ara de La Sexta, ofereix un panorama una mica diferent per als comicis, tot i que es mantindria la pèrdua de majoria dels partits independentistes. 

 

Segons el sondeig de la cadena televisiva, Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions amb el 23,8% dels vots i 35 escons, seguida de Ciutadans, que aconseguiria un 20,5%, amb 28 escons. Junts per Catalunya, la formació del president Carles Puigdemont sumaria un 16,8% i 24 diputats, mentre que el PSC quedaria en quart lloc amb 15,1% i 22 escons. 

 

La gran sorpresa és Xavier García Albiol, que aconseguiria superar a Catalunya en Comú amb el 7,3% dels vots i nou parlamentaris, mentre que la formació de Xavier Domènech es quedaria amb 7,1% dels vots i sumaria també 9 diputats. En la darrera posició es quedaria la CUP, amb un 6,2% de les paperetes i 8 escons. Seguirà ampliació. 

El bloc independentista, sense majoria absoluta

Amb aquests resultats, tot i la victòria d'ERC, el bloc independentista continuaria sense aconseguir la majoria absoluta que tenia fins ara. En concret, ERC, Junts per Catalunya i la CUP es quedaria amb tan sols 67 diputats, un menys dels 68 necessaris per a la majoria absoluta. Ara bé, el bloc unionista, conformat per Ciutadans, el PSC i el PP tampoc arribaria a la majoria absoluta, sumant tan sols 61 diputats. 

 

Miquel Iceta, el millor valorat

Sobre la valoració dels diferents líders polítics, el que aconseguiria una millor nota és Miquel Iceta, amb un 4,25, per davant d'Oriol Junqueras, que obté un 3,75, Carles Puigdemont, amb un 3,62 o Inés Arrimadas, que es quedaria amb un 3,47. Els candidats pitjor valorats són Xavier Domènech, amb un 3,38 i Carles Riera, el candidat de la CUP, amb un 2,90. 

 

Una altra de les preguntes del sondeig de La Sexta és sobre l'empresonament dels membres del Govern cessats i la marxa de Puigdemont a Bèlgica. En aquest sentit, un 60% dels enquestats rebutgen la mesura de l'Audiència Nacional, mentre que un 35,9% ho veu bé. Una gran majoria, el 56,2%, també censura la decisió de Carles Puigdemont de refugiar-se a Brussel·les amb alguns dels seus exconsellers. 

Comentaris