Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

ERC aposta per escollir un president «a les urnes» si el Suprem inhabilita Quim Torra

El vicepresident Pere Aragonès ha rebutjat investir un altre president perquè creu que caldria «donar la paraula a la ciutadania»

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
Pere Aragonès ha demanat «donar la paraula a la ciutadania» si el Suprem inhabilita Torra | cedida

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha rebutjat investir un nou president de la Generalitat d'entre els actuals diputats al  Parlament si Quim Torra és  inhabilitat  per part del Tribunal Suprem. «Si hi ha una inhabilitació, el pròxim president de la Generalitat ha de ser escollit per les urnes perquè cal donar la paraula a la ciutadania», ha defensat aquest dimarts en una entrevista amb Catalunya Ràdio.

Aragonès ha respost així la crida que va fer Torra demanant que no se'l substitueixi per un altre diputat del Parlament en cas que sigui destituït. El vicepresident ha recordat que «si el president és inhabilitat, no hi ha president», sinó que el Govern queda en funcions, per la qual cosa és partidari de començar una nova legislatura.

Aragonès reclama una «resposta conjunta» a la decisió del Suprem

Davant de la vista de Torra al Suprem, Aragonès ha emplaçat l'independentisme a «preparar escenaris» i a planificar una «resposta conjunta», ja que «és molt greu que es pugui inhabilitar un president de la Generalitat simplement per haver mantingut una pancarta». «Caldria una resposta àmplia de la societat i també de les institucions», ha advertit.


El també coordinador nacional d'ERC ha dit desconèixer la data de les eleccions que Torra té pensada i ha reclamat «evitar que vingui decidida pel Tribunal Suprem». Sobre la conveniència d'uns comicis en plena pandèmia, ha assenyalat que «el coronavirus i els efectes econòmics i socials no es resoldran en les pròximes setmanes», per la qual cosa «encara caldrà seguir prenent precaucions».

L'oposició escalfa motors per a la convocatòria electoral

Les paraules de Pere Aragonès se sumen a les de Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que va reclamar ahir mateix al president Quim Torra que convoqui eleccions «tan aviat com sigui possible». El líder socialista ha apreciat que la situació a Catalunya «s'està degradant», i ha acusat l'actual executiu català d'estar «en descomposició». 

Per la seva banda Podem Catalunya ha obert ja un espai de diàleg amb la militància per arribar a un consens sobre el pròxim programa electoral de la formació. La idea és poder implantar-se amb una organització «forta i estable» a tot Catalunya. En aquest sentit, la recentment escollida Conchi Abellán ha criticat la «incapacitat» del president Torra per governar, i la impossibilitat del Govern per «millorar la vida de la gent».