Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en un míting.

L'estratègia de Marta Rovira després de la tornada a Catalunya de Meritxell Serret

La situació processal de la secretària general del partit complica l'operació

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en un míting.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu durant un míting. | ACN

La setmana vinent es compliran tres anys des que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va abandonar Catalunya a poques hores d'haver d'anar a declarar al Tribunal Suprem i va posar rumb a Suïssa, el país on resideix des de llavors amb la seva parella i la seva filla. Per sorpresa de tothom, el matí d'aquell 23 de març de 2018, Rovira no va aparèixer a les portes de l'alt tribunal, a la plaça de la Vila de París de la capital espanyola. Aquell dia, també hi eren citats Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell i Dolors Bassa: tots cinc van ingressar a presó, situació en la qual encara es troben a dia d'avui —en el cas de Forcadell i Bassa, però, gaudint del tercer grau.

Rovira també havia de declarar davant de Pablo Llarena, però inesperadament, a mig matí, es va fer públic un comunicat on informava que havia marxat «a l'exili» per «no viure silenciada». La número 2 d'ERC va explicar que no se sentia «lliure» i que vivia «dins d'una presó interna», i argumentava la seva marxa a Suïssa en base a la seva filla, Agnès. «L'exili em permetrà fer-li de mare, i s'ho mereix molt», explicava Marta Rovira.

Estudia una possible tornada?

Després de ben bé tres anys en aquesta situació, ERC podria començar a estudiar en breu un pla per a la possible tornada de la secretària general del partit, segons explica aquest dilluns, 15 de març, el digital 'El Confidencial'. El precedent, és clar, és el que establia el passat dijous l'exconsellera d'Agricultura del Govern Puigdemont, Meritxell Serret, que es trobava a Bèlgica des de final del mes d'octubre de 2017. Serret està pendent d'anar a declarar al Suprem —està citada el pròxim 8 d'abril—, però el fet que hores d'ara es trobi lliure i sense mesures cautelars anima a una visió optimista des de les files republicanes.

Amb tot, la prudència impera a ERC. Caldrà estudiar molt bé cada pas dels que ara endega Meritxell Serret per veure si això permet el retorn de la resta d'exiliats i, en especial, el de Marta Rovira. Ara bé, la secretària general dels republicans parteix d'una situació molt diferent que la de Serret: està processada per rebel·lió, que quedaria traduïda en sedició en el cas que se celebrés un judici, una pena que, per ara, inclou condemnes de presó molt elevades. La clau es trobaria en una possible tornada un cop ja s'hagi reformat el Codi Penal i les penes per aquest delicte siguin substancialment més minses, tal com 'a priori' pretén l'executiu central.

En el cas de Serret la possibilitat que acabi a la presó és baixa: l'acusen de malversació, una acusació que decaurà perquè no s'ha provat cap despesa del departament d'Agricultura, que ella dirigia, en l'1-O; i de desobediència, que no comporta penes de presó. En canvi, Marta Rovira tindria números de ser condemnada per sedició, que inclou presó com hem dit; tot i que 'a priori' no podria ser condemnada per malversació: no tenia control sobre diner públic atès que no formava part del Govern. Amb tot, i malgrat que la situació de Rovira és menys favorable que la de Serret, ERC estudia el moment òptim per possibilitar una tornada de la seva secretària general. Ha començat una nova estratègia dels republicans amb «l'exili».