Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Sanitat preveu enllestir per al 23 de novembre l'estratègia de vacunació contra la Covid-19

Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, un equip d'experts treballen per determinar quins seran els grups de població que rebran la vacuna primer

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid
El ministeri de Sanitat ha avançat que l'estratègia de vacuna podria estar llesta en dues setmanes | cedida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que l'estratègia de vacunació contra la Covid-19 podria estar llesta «cap al 23 de novembre», una vegada es concloguin els treballs que està realitzant un grup d'experts de totes les comunitats autònomes, a més de tècnics independents, i que serà debatut pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

En la roda de premsa d'aquest dimecres, 11 de novembre, des de la Moncloa després de la reunió telemàtica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), el ministre ha avançat, en vista del progrés que s'està realitzant, que Espanya estarà preparada «a la fi d'enguany per a iniciar els programes de vacunació» contra el coronavirus.

Segons Illa, aquests experts estan treballant en aquest moment en quins grups de població rebran en primer lloc les vacunes, aspectes logístics, formació específica que ha de proporcionar-se als professionals sanitaris o com es comunicarà a la població aquestes mesures. «En un període curt tindrem ja aquest primer esborrador», ha indicat.

L'equip d'experts

Illa ha detallat que d'aquest grup formen part, a més del Ministeri i vuit CCAA, dos membres del Comitè de Bioètica, un sociòleg de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), un expert en la metodologia sobre la recerca sobre avaluació de programes de vacunació, quatre especialistes en modelització matemàtica de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), representants de societats científiques com l'Associació Espanyola de Vacunología (AEV) o la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), el Centre Nacional d'Epidemiologia, el Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES) liderat pel doctor Fernando Simón o l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

D'altra banda, Illa ha repassat amb les CCAA els quatre contractes que ha signat ja la Comissió Europea per al subministrament de les vacunes de AstraZeneca, Sanofi, Janssen i Pfizer, així com de les negociacions amb altres companyies com a Moderna.

En aquest context, ha assegurat s'està treballant amb les companyies proveïdores i amb el grup de coordinació «d'una forma perquè sigui el més eficaç possible». En referència a les vacunes desenvolupades a Espanya, el ministre ha avançat que «al gener amb bastant probabilitat» podria començar algun assaig en humans, «en el primer semestre amb tota seguretat».