L'Eurocambra accepta estudiar el suplicatori enviat pel Tribunal Suprem

El primer pas que haurà d'afrontar el comitè d'Afers Jurídics amb el suplicatori serà l'elecció del ponent i del seu ajudant per fer la proposta del comitè

Carles Puigdemont i Toni Comín en el seu primer ple a l'Eurocambra, el 13 de gener de 2020.
Carles Puigdemont i Toni Comín en el seu primer ple a l'Eurocambra, aquest 13 de gener de 2020. | ACN

El Parlament Europeu ha anunciat aquest dijous, 16 de gener, que inicia els tràmits per debatre el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem perquè els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín perdin la immunitat. Ara, la proposta s'haurà de debatre al comitè d'Afers Jurídics de la cambra i serà el ple de l'Europarlament qui prendrà una decisió definitiva.

Tria del ponent

El primer pas que haurà d'afrontar el comitè d'Afers Jurídics amb el suplicatori serà l'elecció del ponent i del seu ajudant per fer la proposta del comitè. És a dir, un informe que expliqui els motius pels quals s'ha d'aixecar o no la immunitat a Puigdemont i Comín.

Cada família política nomena al principi de la legislatura l'eurodiputat que serà el responsable de portar casos d'immunitat. Quan entra un suplicatori, els coordinadors del comitè trien entre aquests membres designats pels grups. Ho fan per ordre en funció del seu pes polític i dels dossiers que ja tenen entre mans. Queden descartats aquells que formen part del mateix grup polític o estat que l'afectat.

Debat al comitè

Segons el reglament de l'Eurocambra, l'afectat tindrà l'oportunitat de ser escoltat pel comitè i de presentar la documentació que cregui rellevant. Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà a una votació per majoria simple al ple del comitè. Fonts parlamentàries asseguren que aquest procediment serà a porta tancada.

L'equip de Puigdemont i Comín pretén que el suplicatori es converteixi en un «judici al judici de l'1-O», i preveu que l'anàlisi que haurà de fer la cambra sobre la seva situació faci aflorar les irregularitats que, en el seu parer, hi va haver en el procés del Suprem. En aquest sentit, preveuen presentar un ampli ventall de documentació.

Un procés que durarà mesos

En general, el comitè decideix en un parell de mesos sobre els suplicatoris, però hi ha hagut casos que s'han allargat més de mig any. Mentre partits com el PP i Ciutadans volen que el procés es porti amb celeritat i esperen tancar el dossier en dos o tres mesos, Breyer pronostica que trigarà entre tres i sis mesos perquè «el cas és particularment rellevant i cal ser considerat amb cura».

Pel socialista García del Blanco, el suplicatori es pot allargar uns dos mesos, tot i que no es tracta d'una qüestió «matemàtica» i podria allargar-se més dependent del calendari de sessions i plens de la cambra.

Cau la immunitat, però no el mandat

D'altra banda, fins i tot en cas que el suplicatori prosperés i Puigdemont i Comín perdessin la immunitat, podrien seguir com a membres del Parlament Europeu, però haurien de fer front a l'euroordre belga. García del Blanco admet que mantindrien «els drets com a eurodiputats», excepte la immunitat, mentre que des de l'entorn dels independentistes recorden que l'aixecament només afectaria al seu procés judicial per la causa de l'1-O, però gaudirien encara de la resta de proteccions.

El socialista membre del comitè d'Afers Jurídics diu que «el normal» seria que en cas d'aixecament de la immunitat, el país on fossin Puigdemont i Comín en aquell moment els extradís a Espanya. Una opció, però, que no veuen tan clara des de l'entorn dels dos eurodiputats de Junts, que recorden que primer cal que l'Estat guanyi el suplicatori i que molts dels pronòstics jurídics espanyols no s'han complert a Europa. De fet, mentre no arriba la decisió sobre aixecar-li o no la immunitat, l'objectiu de Puigdemont és ara lluitar per garantir que el protegeixi per entrar, també, en territori espanyol -on Llarena li manté l'ordre de detenció.

També et pot interessar...


Comentaris
Mari
Puigdemont a prisión, puigdemont a prisión

envia el comentari