Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont Discover

La votació del suplicatori de Puigdemont al Parlament Europeu tindrà lloc al març

El ponent presentarà l'informe el 22 de febrer i el Comitè d'Afers Jurídics votarà el 23

Carles Puigdemont Discover
El ponent presentarà l'informe el 22 de febrer i el Comitè d'Afers Jurídics votarà el 23 | Catalunya Diari


Arriben notícies fresques des d'Estrasburg. L'Eurocambra votarà sobre el suplicatori contra el líder de JxCatCarles Puigdemont, al ple de principis del mes de març, segons ha pogut confirmar aquest divendres l'ACN. El ponent pel suplicatori contra els tres eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, presentarà el 22 de febrer la seva proposta per aixecar o protegir la seva immunitat als membres del Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra.

Aquests faran un debat al respecte el mateix 22 de febrer i s'espera que l'endemà mateix votin sobre la retirada o no de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. La seva proposta passarà llavors a mans del pròxim ple del Parlament Europeu, previst per la setmana del 8 de març. Serà en aquell moment quan es prendrà la decisió definitiva.

A l'expectativa de l'Eurocambra

Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, van quedar a l'expectativa de l'Eurocambra després de comparèixer davant del Comitè d'Afers Jurídics pel suplicatori del Suprem el 14 de gener d'aquest 2021. Després de gairebé tres hores de compareixença, aproximadament una per cadascú, els tres independentistes van sortir de la sala sense fer declaracions. Tampoc va parlar el president del Comitè, l'eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

A l'audiència, els membres del Comitè van discutir sobre el rebuig de Bèlgica a l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, segons revelava l'eurodiputat del PP, Esteban Gonzalez Pons, l'únic que va fer declaracions a la sortida de la vista. De fet, les seves paraules van tenir reaccions.

L'Esquerra Unitària europea va acusar l'eurodiputat del PP Esteban González Pons «d'infringir la confidencialitat» de la vista pel suplicatori contra els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. En un comunicat, la co-presidenta del GUE/NGL i membre del Comitè d'Afers Jurídics, Manon Aubry, va criticar les revelacions de González Pons a la premsa sobre l'audiència a porta tancada. L'eurodiputada francesa va reclamar al comitè «el rigor més gran possible» per gestionar el cas i «evitar qualsevol interferència política». «En cas contrari, un insuportable dubte contaminarà la legitimitat i imparcialitat de la decisió final del Parlament Europeu», va avisar Aubry.

Ara és el torn del ponent pel cas, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, que haurà de presentar un informe per cadascun dels eurodiputats on proposi si aixeca o no la immunitat als tres independentistes. La votació final al ple de l'Eurocambra no s'esperava abans del març i aquest divendres s'ha sabut que, efectivament, serà a principis de març, com havia previst Vázquez, que pronosticava que la decisió arribaria «cap a la primavera». «Estem a l'equador del procediment», assegurava a mitjans de gener. 


Tenint en compte que el Parlament Europeu està controlat per populars, socialistes i liberals, haurà estat difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. En qualsevol cas, si perden la protecció, podran continuar exercint com a eurodiputats mentre batallen l'euroordre a Bèlgica.