Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Europa avala la decisió d'Alemanya amb Carles Puigdemont

S'ha defensat que les autoritats ha actuat segons «les regles»
Carles Puigdemont, en sortir de la presó de Neumünster | CatalunyaDiari.cat

 

La Comissió Europea ha defensat aquest dimecres que les autoritats d'Alemanya han actuat «d'acord amb les regles» en el cas de l'euroordre contra el president destituït Carles Puigdemont. La comissària de Justícia, Vera Jourová, ha assegurat en una roda de premsa a Brussel·les que no hi ha hagut «cap aplicació incorrecta de l'euroordre a Alemanya».

 

A més, la comissària txeca ha dit que la Comissió Europea «no planeja ampliar la llista de crims coberts per l'euroordre» per incloure-hi la rebel·lió o la sedició. «Vam tenir algun debat amb els col·legues espanyols l'any passat, però no l'hem continuat», ha destacat Jourová, que ha insistit que els «problemes» amb les euroordres tenen a veure amb els «baixos estàndards de vida pels presoners» en alguns països i en cap cas en un conflicte «d'Alemanya contra Espanya».

Llibertat sota fiança i descartat el delicte de rebel·lió

La justícia alemanya va deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont després que el passat dimecres, 4 de març, l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, descartés el delicte de rebel·lió en l'ordre d'extradició espanyola.

 

El jutge d'Schleswig-Holstein va esmentar, en un comunicat, que només tramitarà el delicte de malversació de fons, en considerar que no va haver-hi violència en les actuacions de Puigdemont. D'aquesta manera, l'únic delicte equiparable seria el «d'altra traïció», però hauria de complir el requisit indispensable de la violència. D'altra banda, el jutge no creu que sobre Puigdemont hi hagi un risc de «persecució política».

Alemanya adverteix a Espanya sobre un possible recurs

Alemanya ha advertit Espanya que si el jutge Pablo Llarena recorre finalment al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, contra la decisió de la Justícia alemanya de posar en llibertat el passat 5 d'abril Carles Puigdemont i d’excloure el delicte de rebel·lió serà un xoc institucional d’alt nivell, segons informa la premsa alemanya.

 

I és que aquesta decisió del magistrat instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va anunciar el passat divendres 6 d’abril preocupa bastant a Berlín, ja que significaria un enfrontament a la UE entre la Justícia espanyola i l’alemanya, tal com publica ‘El Nacional’.

 

Portar el cas a la UE comportaria una topada «al més alt nivell»

Tanmateix, el setmanari alemany ‘Der Spiegel’ assenyala que, després de les tensions que van aparèixer el cap de setmana entre Madrid i Berlín, portar el cas a la UE representaria una topada seriosa i aquesta seria «al més alt nivell».

 

No obstant això, i coincidint amb aquests advertiments, el diari ‘Ara’ ha publicat que Llarena ha aparcat de moment l’opció de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Així doncs, Llarenas’esperarà a decidir si presenta una qüestió prejudicial al Tribunal, fins que quedi clar si s’extradeix o no Carles Puigdemont.

Comentaris