Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau arribant al judici per la consulta del 9-N, el 6 de febrer de 2017

Quatre exconsellers de Convergència, investigats per blanqueig de capitals

Haurien encobert, amb donacions, diners de procedència desconeguda

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau arribant al judici per la consulta del 9-N, el 6 de febrer de 2017
L'exconsellera Irene Rigau és una de les investigades en el cas. | Gtres

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat els exconsellers catalans Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias per presumpte blanqueig de capitals procedents de les comissions il·legals suposadament cobrades per dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a la causa coneguda com el 3%.

Ingressos que podrien ocultar donacions d'origen desconegut

En la interlocutòria dictada, el titular de Jutjat Central d'Instrucció número 5  ha acordat obrir peça separada del cas de la suposada finançament irregular de CDC per investigar a aquests ex consellers i vuit persones més, entre els quals hi ha ex dirigents de el partit i empresaris. Segons ha apuntat 'El País', els quatre ex consellers haurien fet donacions «de totes totes, excessives» i «amb una sorprenent homogeneïtat», al partit, «amb una completa coincidència de dates»: entre el mes d'octubre de 2009 i el mes de desembre de 2010.

Aquestes donacions, d'imports elevats, no es corresponen, segons els indicis del jutge, amb cap campanya de donacions reclamada des del partit ni amb imports de quotes. Ara, doncs, s'investigarà judicialment  si eren operacions per fer aflorar diners procedents d'ingressos d'origen desconegut.

Macias, Puig, Rigau i Jané, quatre ex consellers de la Generalitat

Els quatre investigats en aquest cas han ocupat conselleries de la Generalitat durant els anys de govern de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). L'ex alcalde d'Olot, Pere Macias, va ser titular de Medi Ambient (1996-1997) i de Política Territorial i Obres Públiques (1997-2001).  Felip Puig  també va ser conseller de Medi Ambient (1999-2001), i posteriorment va ocupar Obres Públiques (2001-2003) i Interior (2010-2012).

Irene Rigau  ha estat consellera de Benestar i Família (1999-2003) d'Ensenyament (2010-2016), mentre que Jordi Jané va ser titular d'Interior durant part dels mandats de Mas i Puigdemont (2015-2017).