Els presos que siguin candidats podran sortir de la presó per recollir les actes

La legislació electoral permet que els presos preventius formin part de candidatures, de manera que se’ls ha de permetre complir tots els tràmits que siguin imprescindibles en cas que surtin escollits a les urnes

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
Els exconsellers empresonats que siguin candidats podran sortir de la presó per recollir les actes | CatalunyaDiari.cat

Bones notícies per a Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva. Segons recull el diari ‘El Mundo’, els exconsellers podran sortir de la presó si resultessin escollits diputats o senadors en les eleccions del 28-A, ja que tindrien l’obligació de recollir la seva acta.

Així mateix ho han confirmat fonts del Tribunal Suprem, que expliquen que la legislació electoral permet que els presos preventius puguin formar part de les llistes de qualsevol candidatura, i això provoca que també tinguin permís per a complir qualsevol tràmit que resulti imprescindible en cas que la persona en qüestió aconsegueixi un càrrec a les urnes.  

El Suprem es veu obligat a autoritzar la sortida

En aquest sentit, tant el Congrés com el Senat estableixen un requeriment segons el qual tots els candidats electes han d’acudir en persona, de manera que el Suprem s’ha vist obligat a autoritzar la sortida per tal que els exmembres del govern puguin dur a terme aquest tràmit.

La notícia no s’ha configurat com una gran sorpresa, ja que tan bon punt va saltar el dubte de si l’òrgan judicial deixaria sortir als presos, diverses fonts judicials van fer patent que la inhabilitació dels presos només recau sobre el càrrec que ostenten actualment, però que no tenen cap mena d’afectació sobre càrrecs futurs.

Bé és veritat que si existís una sentència condemnatòria, la història seria ben diferent, però de moment, no és el cas de cap dels exconsellers.

Encara no se sap si hi haurà un debat a Soto del Real

Amb tot, aquesta no era l’única decisió que havia de prendre el Suprem, ja que encara ha de donar resposta al requeriment de la celebració d’un debat electoral a Soto del Real entre els candidats catalans. Aquesta demanda va ser formulada per Jordi Sànchez el passat 27 de març.

En aquest sentit, la Junta Electoral Central va prendre la determinació de mantenir-se al marge de la qüestió, i va preferir deixar en mans de Manuel Marchena la decisió sobre aquest assumpte. 


Comentaris

envia el comentari