L’executiu de Sánchez podria oferir a Torra un referèndum per un nou Estatut

La Comissió Bilateral tindrà lloc en uns minuts i reunirà a l’Estat i a la Generalitat per primera vegada en set anys

Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa
Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa | cedida

La data fixada per la celebració de la reunió entre el Govern espanyol i el català ja ha arribat. Avui, a les 16,30 hores, s'ha produït la tan esperada Comissió Bilateral Estat-Generalitat i, segons el diari ‘La Razón’, Moncloa podria oferir la possibilitat de dur a terme un referèndum per tal d’establir un nou Estatut a Catalunya.

La reunió d'avui està presidida per la ministra d’Administracions i Funcions Públiques, Meritxell Batet, que es troba acompanyada per José Ignacio Sánchez, Pedro Saura, José Antonio Montilla i Inés María Bordón, membres destacats de l’executiu de Sánchez. En representació de la Generalitat, assisteixen Ernest Maragall, Elsa Artadi, Pere Aragonés i Ferran Mascarell.

Referèndum sí, però d’un nou Estatut

Es tracta d'una reunió que s’hauria d’haver produït ja fa temps, i de la qual s’espera tractar molts temes però sense arribar a concretar massa cosa. En definitiva, podríem dir que es com una presa de contacte entre els dos Governs, que es mostren disposats a bastir ponts i a suavitzar les tensions que s’han produït en els darrers mesos.

Amb tot, és ben clar que la Generalitat vol negociar sobre els drets, llibertats, i la possibilitat de decidir sobiranament sobre el futur de Catalunya. Per la seva banda el Govern central, tot i estar disposat a escoltar i a mantenir una actitud proactiva, té clar quines són les línies vermelles que no traspassarà.

Així doncs, i malgrat que l’expresident Carles Puigdemont hagi manifestat la seva voluntat de visualitzar resultats cap als mesos de setembre i octubre, fent referència a la possibilitat d’executar un referèndum d’autodeterminació vinculant, el govern de Sánchez pretén deixar votar als catalans, però només la possibilitat de redactar un nou Estatut.

Maragall i Batet han estat treballant en els darrers dies conjuntament

En els darrers dies Maragall i Batet han estat mantenint contacte per tal d’encaminar una mica la situació, i trobar la manera de desbloquejar aquelles lleis que estan paralitzades al Tribunal Constitucional després que l’anterior govern decidís recórrer-les.

Altres temes que està previst que es tractin són la posada en marxa de la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals, la d’Inversions Estatals en Infraestructures i la de Transferències. En total són 13 punts que serviran per establir els fonaments de futures trobades i pròximes negociacions.


Comentaris

envia el comentari