Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

Les exigències i condicions de JxCat per investir Pedro Sánchez

Reclamen el reconeixement de Quim Torra i Carles Puigdemont com a interlocutors

Carles Puigdemont
Reclamen que Puigdemont sigui el representant «de l'exili i dels presos polítics»   | Catalunya Diari

JxCat consolida la seva estratègia de cara a la investidura de Pedro Sánchez. La formació s'ha reunit aquest dilluns per coordinar i abordar la seva posició respecte a fer president el socialista i, de la trobada, se'n desprenen una sèrie d'exigències al govern en funcions, entre les quals destaca el reconeixement de Quim Torra i Carles Puigdemont com a interlocutors. El grup parlamentari demana també incorporar un mediador internacional a la taula de diàleg, «sense condicions ni exclusions».

«A JxCat ens toca tirar del carro, i ens toca fer un cop més aquest paper feixuc», ha recordat Albert Batet, president del partit, lamentant que l'Estat no hagi «despenjat el telèfon» i contraposant la seva situació a la d'ERC, que sí que manté negociacions amb el PSOE. «La investidura a Madrid no pot ser a canvi de res», ha afegit.

Els mateixos Torra i Puigdemont, aquest últim des de l'exili a través d'una pantalla, han liderat la trobada, que ha reunit membres del Govern i representants del grup al Congrés dels Diputats, com la seva cap de files a Madrid, Laura Borràs. «Nosaltres sí que tenim propostes, i només depenen de la voluntat política», ha dit.

El paper de Puigdemont, clau

Laura Borràs ha transmès la demanda de JxCat a Sánchez, de reconèixer la figura de Carles Puigdemont com a «representant de l'exili» i dels «presos polítics», reclamant també un «diàleg d'igual a igual». «El futur dels catalans el decideixen els catalans», ha sentenciat, recordant que «qualsevol solució ha de passar per una votació». La líder del partit a Madrid ha demanat també «la fi de la repressió».

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

«Imprescindible un cordó sanitari a VOX»

Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés
Laura Borràs ha recordat que exigeixen suprimir l'extremadreta al Congrés   | Catalunya Diari

La formació reclama  que l'extrema dreta no formi part de la mesa del Congrés: «És imprescindible un cordó sanitari a VOX». A més, ha posat especial èmfasi en una proposició de llei amb la qual pretenen modificar el codi penal en matèria de violència masclista, per portar-la a Madrid. «Instarem el ministeri fiscal a perseguir d'ofici els delictes de violència masclista i ens comprometem a adoptar fermament el rebuig a pactes amb partits d'ultradreta i negacionistes», ha explicat Laura Borràs.

Unides Podem com a escletxa oberta al diàleg

A la reunió han sonat també  campanes de «diàleg i negociació». Albert Batet, president del grup parlamentari a Catalunya, ha mostrat el seu «compromís» en aquesta línia i ha remarcat el fet que  Unides Podem, aliat de Sánchez per formar govern, no és un partit «repressor», cosa que podria resultar positiva. Però, segons Batet, falten gests per establir diàleg institucional. «No s'ha despenjat el telèfon», ha lamentat.

També et pot interessar...

  • El sorprenent resultat al Parlament en cas d'haver-hi eleccions
  • El PSC es reafirma en la seva aposta per una Espanya federal
  • ENQUESTA: Creus que els independentistes haurien de donar suport a Sánchez?