Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Consejo de Ministros para alargar el Estado de Alarma

Les exigències dels partits que han donat suport a la pròrroga de l'estat d'alarma

Els nacionalistes bascos han de facilitar la pròrroga però amb exigències

Consell de Ministres per allargar l'Estat d'Alarma
A partir d'ara el govern haurà de comptar més amb les comunitats autònomes | Moncloa

Les últimes hores han estat frenètiques a la Moncloa, però amb final feliç per al govern, que aconsegueix lligar el suport de Ciutadans per a l'aprovació de la pròrroga de l'estat d'alarma i espera també el vistiplau del PNB. Però Pedro Sánchez ja coneix també el preu que haurà de pagar per guanyar-se el suport dels bascos: «S'ha acabat el comandament únic».

Amb aquestes paraules s'ha expressat el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, que celebra l'acord assolit per Ciutadans, Coalició Canària i els socis del govern, tot i que considera «terrible» el tracte de president a les comunitats autònomes i confia que a partir d'ara es facilitarà la negociació bilateral en les mesures de desescalada.

L'acord per a desbloquejar la votació de l'aprovació de l'estat d'alarma, que penjava d'un fil després de la negativa d'ERC i el viratge d'última hora del PP cap a l'abstenció o el «no», ha arribat aquest matí amb l'acord entre el govern i PNB i inclou la negociació de les mesures a adoptar entre l'executiu i les comunitats autònomes. Per això, els nacionalistes bascos donen per liquidat el comandament únic.

I és que no només demanen al govern que abandoni la política d'unilateralitat que ha dut a terme fins ara, sinó que exigeix que presidents autonòmics com el basc Iñigo Urkullu i el català Quim Torra tinguin la capacitat d'aplicar les mesures pactades «com a representants ordinaris de l'Estat en el territori» en la nova fase de la lluita contra el coronavirus.

Per la seva banda, amb l'aprovació de l'estat d'alarma ben lligada Moncloa espera en els pròxims dies recuperar la confiança tant d'ERC com del PNB, les relacions amb el Govern s'havien distanciat últimament per la concentració de poder que va assumir l'executiu en la gestió de la crisi. Els nacionalistes bascos parlen de «cogovernança», un terme que ara el govern també fa seu.

Els vots a favor

Per això el decret de Consell de Ministres per obtenir el suport del Congrés fa una menció específica a la negociació el govern amb les comunitats autònomes. Amb això, Pedro Sánchez sumarà als vots de la coalició de govern els de Ciutadans,Més País,Compromís,Partit Regionalistes de Cantàbria i Teruel existe, el que en total fan un total de 170 «sís».

A l'altre queden els 75 «no» confirmats de Vox,ERC,JxCat i la CUP, i els 88 vots de PP que, juntament amb els seus aliats Fòrum Astúries i Navarra Suma, encara està per veure si s'abstindran o votaran en contra. En el bàndol de l'abstenció es troba EH Bildu i podrien afegir Nova Canària i el PNB, que tant si s'absté com si vota afirmativament està en la línia de facilitar l'aprovació.

Pel que fa al suport de Ciutadans, la formació taronja espera el manteniment de les ajudes socioeconòmiques més enllà de la vigència de l'estat d'alarma, i Inés Acostades ha fet èmfasi en la necessitat de modificar els reials decrets aprovats perquè tots els ajuts puguin prolongar-se durant més temps. A més, ha dit, dóna suport a la pròrroga només per al temps estrictament necessari.