Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

Malestar a JxCat: Els antics independents, molestos perquè les primàries s'obren a no-afiliats

La queixa l'expressen antics independents que se senten «més còmodes» sense militar i que, ara que han fet el pas, veuen com no-afiliats poden presentar-se a les primàries

Carles Puigdemont
Els antics independents de JxCat, molestos amb la decisió d'obrir les primàries a independents. | ACN

Transcendeixen els primers problemes interns a Junts per Catalunya després de l'aprovació de la ponència política i organitzativa del passat cap de setmana. Els antics independents de Junts per Catalunya —és a dir, aquells que es van presentar el 2017 amb aquesta plataforma electoral sense militar enlloc— es troben molestos després d'haver fet el pas d'afiliar-se a JxCat. El motiu és ben senzill: se sentien més còmodes sense militar enlloc i, en canvi, ara es troben que les primàries internes s'obren igualment a la participació d'independents, amb la qual cosa es podrien haver estalviat el fet d'afiliar-se.

Malestar entre els antics independents de Junts per Catalunya

Ho avançava l'ACN: la gran majoria d'independents de Junts s'han afiliat al partit, i han perdut així la qualitat de ser dirigents sense carnet de cap formació política. El fet que JxCat admeti independents a les primàries ha provocat les crítiques d'alguns dels dirigents que, fins ara, tenien aquesta qualitat però que s'han hagut de donar d'alta de Junts les últimes setmanes.

Aquests sectors asseguren que se sentien més còmodes sense militar enlloc, tot preservant la categoria d'independents, però que finalment han prioritzat les sigles per activar el nou partit, i ara els molesta que persones alienes a JxCat es puguin apuntar a les primàries.

Cal destacar que 17 dels 23 membres de l'executiva de Junts provenen de CDC o del PDeCAT. N'hi ha dos que venen d'ERC —Josep Andreu i Maria Àngels Cabasés—, un d'ICV —Toni Morral—, i sis que fins ara eren independents, però que s'han afiliat al partit: Jordi Sànchez, Laura Borràs, Gemma Geis, Aurora Madaula, Irene Negre i Marcel Padrós. Alguns dels antics independents que han fet el pas cap a l'afiliació són els que ara han mostrat el seu malestar perquè JxCat hagi obert les eleccions primàries a persones no-afiliades a la formació.

JxCat, nodrit d'independents

De fet, JxCat s'ha caracteritzat des del 2017 per sumar dirigents sense carnet de cap partit. És el cas de la portaveu al Congrés, Laura Borràs —que es presentarà a les primàries—; el seu secretari general, Jordi Sànchez; la portaveu adjunta al Parlament, Gemma Geis; o els diputats Francesc de Dalmases, Aurora Madaula —al Parlament—, o Jaume Alonso-Cuevillas —al Congrés—, per citar-ne només alguns.