Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

Un extreballador de l'ANC carrega contra les condicions laborals a l'entitat

Cristophe Bostyn ho ha explicat en diversos fils a Twitter

Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.
Elisenda Paluzie ha guanyat de nou les eleccions a l'ANC. | Catalunya Diari

L'estructura laboral de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és un autèntic polvorí. Això és el que es desprèn dels diversos fils de piulades que difonia fa uns dies a Twitter un extreballador de l'entitat, Cristophe Bostyn, on relatava diverses situacions de vulneració dels drets laborals cap als empleats de l'entitat.

«El pitjor són els secretaris de l'ANC enviats pels partits»

En el seu relat a Twitter, Bostyn relata algunes de les experiències que va viure a l'Assemblea  en el temps en què hi va treballar, és a dir, entre l'abril de 2017 i l'octubre de 2019. Així, entre altres, relata els sous «precaris» de l'organització, on assegura que «hi ha gent a l'ANC, gairebé a l'edat de jubilació, cobrant sous mileuristes».

Apunta que l'entitat està dominada pels secretaris nacionals que, sovint, han estat 'col·locats' pels partits per controlar majories a les comissions de l'organització: «El disseny de l'Assemblea  és això: bones intencions, però un desastre en la pràctica», apunta Bostyn, que assenyala que «els pitjors[secretaris] són el que hi són enviat per partits i es posen en comissions per controlar majories. Qualsevol dubte contra el seu criteri, de part d'un treballador, s'entén com ser de 'l'altre bàndol'. Altres són merament prepotents que veuen que per fi poden dirigir persones».

Carrega contra la gerent, Paluzie i Canadell

Però aquest és només un dels fets que relata Cristophe Bostyn, que carrega especialment contra la llavors gerent de l'entitat, tot i que evita dir-ne el nom. L'empleat relata com ell mateix i diversos companys van fer arribar queixes de les condicions laborals a l'organització al nou secretariat nacional liderat per Elisenda Paluzie, però que les coses no van canviar. Segons Bostyn, l'actual presidenta de l'ANC va ignorar les seves reclamacions.

Joan Canadell, actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona i llavors cap de la Comissió de Gerència Administrativa de l'entitat, és un altre dels blancs de les crítiques de l'exempleat, que s'hi refereix com «l'ala més dretana de l'ANC». Segons Bostyn, el mateix Canadell  defensava les vulneracions del conveni laboral dels treballadors, justificava els sous baixos i el no-pagament dels plusos previstos. «'I si no us agrada, allà és la porta, hi ha gent fent cua', deia ell mateix», explica.

Bostyn també apunta a nomenaments a dit de diversos càrrecs laborals, com el de l'actual cap de comunicació de l'entitat, i les ingerències de Betona Comín, germana de Toni Comín, que «va rebre crítiques pels seus viatges a Brussel·les a cost de l'ANC i el seu afany en passar contractes a empresaris amics i introduir-los». Tot plegat, qüestions que el mateix Bostyn feia arribar a la cúpula i que, segons explica, no tan sols no es resolien, sinó que s'intensificava la pressió contra ell per alçar la veu.

Els fils complets es poden llegir a través d'aquest tuit:

L'ANC diu que són difamacions

Al seu torn, l'Assemblea Nacional Catalana va respondre les paraules del seu exempleat amb un comunicat on les titlla de difamacions: