Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia Nacional

El Fagi, l'antiavalot ingressat a l'UCI, un dels més estimats i valorats del cos

Va ingressar a la UIP amb 26 anys després de la seva instrucció a Àvila | Encoratja els seus amics amb el seu esperit lluitador i una manera molt peculiar d'animar

Policia Nacional
El Fagi va haver de ser ingressat a l'UCI de l'Hospital Sant Pau per culpa d'una 'pedrada' durant els aldarulls a Barcelona | Catalunya Diari

Iván Álvarez Fagines, conegut pels seus com El Fagi, segueix a l'hospital —amb pronòstic fora de perill evolucionant favorablement— després de rebre  l'impacte d'una llamborda al crani  durant el desplegament de la Policia Nacional a Catalunya en el marc de l'operació d'Interior per a detenir els disturbis en resposta a la sentència del Suprem. Oriünd de Vigo i gran adepte al fúting, és un dels membres més icònics de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la ciutat gallega. Els seus companys van sofrir amb estupor per la seva vida en veure que es va desplomar i no responia a estímuls.

«Al Fagi l'estimem tots. Això és germanor», explica un dels membres de l'equip. Sabien al que venien, però no s'esperaven que arribarien a témer per la vida d'un company. Els Raya, el grup d'antiavalots de Vigo i Corunya, operaven des de feia cinc dies a Barcelona fins que va arribar el fatídic. El Fagi va perdre al seu pare i al seu sogre pocs mesos abans, i va ser una píndola amarga saber que els destinaven a la capital catalana encara patint les conseqüències i el dol.

La seva trajectòria, marcada per la seva actitud

Va entrar al cos amb 26 anys després de la seva instrucció a Àvila, ciutat que acull l'acadèmia. Allí ja es va guanyar la reputació de lluitador i alegre; s'animava a ell mateix i ho continua fent repetint «Let's go, Cèltic», un càntic que aixeca la moral als seus companys i que esperaven sentir quan es va produir l'incident. Però no va ocórrer, no van sentir res, tan sols el silenci incòmode infós per la por i la preocupació. No obstant això, van saber què fer. El van carregar fins a una furgoneta i es van dirigir a la Prefectura Superior de Policia a Via Laietana. Allí, col·lapsats per la quantitat d'agents ferits, van optar per portar-lo a l'Hospital Sant Pau, amb la finalitat d'ingressar-lo a l'UCI.

En un principi la seva vida corria perill

En declaracions a 'El Mundo', els seus companys de la Raya asseguren que convulsionava i es temia per la seva vida. Afortunadament, ja està fora de perill i ha recuperat el sentit i la parla. El diari considera que l'independentisme radical buscava un mort però en última instància es van adonar que la víctima s'hauria convertit en un màrtir. Per això —potser— va amainar la tempesta. Va córrer a més la faula, desmentida per la cartera de Salut de la Generalitat, que assegurava que va ser ferit per foc amic, per un tret d'un altre membre de la UIP.

Els seus companys tornen a casa aplaudits «com a herois»

En el seu retorn i arribada a la capital gallega i a Vigo,  van ser homenatjats, clamats com a herois. Una multitud es va congregar enfront de les comissaries i prefectures amb banderes espanyoles i els van obsequiar amb flors, abraçant-los i donant-los les gràcies per «defensar a Espanya». El Fagi, no obstant això, segueix aquí. «Parla i interacciona sense dificultat». Tots desitgen que «es curi molt aviat» i els seus companys sindicalistes han demanat que li atorguin la Medalla Plata de l'Orde del Mèrit Policial. Iván, de fet, ja ostenta la Creu Blanca  pels seus mèrits professionals.

Va estar en l'accident d'Alvia, en la coronació de Felip VI, en la visita del Papa i en la moció de censura a Mariano Rajoy; fins i tot va batallar en la disputa dels hooligans per a establir l'ordre després del partit de la Copa Llibertadors entre River i Boca.

També et pot interessar...