La família Franco vol «honors militars» en el seu enterrament

Els hereus al·leguen que un decret de l'any 2010 obliga al fet que els caps de l'Exèrcit siguin acomiadats d'aquesta manera

Tumba de Franco en el Valle de los Caídos.
Tomba de Franco en el Valle de los Caídos | Cedida

A l'espera  que es produeixi l'exhumació de Francisco Franco, la família ha fet dues peticions al govern espanyol si finalment no són acceptades les seves al·legacions. Ha demanat que les restes del dictador es traslladin a la catedral de l'Almudena i el seu enterrament es faci amb honors militars.  

Els seus hereus al·leguen que un decret de l'any 2010 obliga a la interpretació de «l'himne nacional complet, una descàrrega de fusells i una salva de canons» quan s'enterra als membres de la Família Reial, el president del govern, el ministre de Defensa o, com en el cas de Franco, el cap de l'Estat Major de la Defensa o dels exèrcits de Terra, de l'Armada o de l'Aire. 

El govern es va comprometre a un enterrament «amb respecte i dignitat»

El govern quan va prendre la decisió de desenterrar el 'caudillo' no es va plantejar aquesta qüestió però si va assegurar que el seu trasllat es faria «amb respecte i dignitat». L'executiu de Sánchez no sembla que vulgui que es repeteixin les imatges que es van produir el 23 de novembre de 1975, en el primer enterrament del dictador.   

Aquell dia, els llavors prínceps Joan Carles i Sofia van presidir una cerimònia religiosa a la plaça d'Orient, a Madrid. Més tard es va produir una desfilada militar davant del taüt de Franco i finalment un camió militar el va dur fins al seu actual lloc de repòs.   

Un nou problema pel govern espanyol

Un dels objectius de Pedro Sánchez amb l'exhumació de Francisco Franco era que deixés d'existir un lloc de pelegrinatge pels nostàlgics de la dictadura. Si finalment es compleix amb la voluntat de la família, Sánchez i el seu govern tindran un gran problema. La catedral de l'Almudena és un temple religiós molt cèntric i que rep la visita de molts turistes als quals no crec que els hi agradi veure una exaltació del franquisme durant la seva estada a la capital. 

Tot i això sembla difícil fer canviar d'idea als néts del dictador. En la cripta d'aquesta basílica es troben les cendres de la filla del dictador Carmen Franco. Una altra opció seria porta les restes mortals de Franco al cementiri d'El Pardo on descansa la seva esposa Carmen Polo.  


Comentaris

envia el comentari