Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alberto Núñez Feijoó i Pablo Casado en un acte del PP a Galícia

Nova majoria absoluta del PP a Galícia i Urkullu venç al País Basc

El BNG puja 13 escons i es converteix en segona força, els socialistes es queden igual i l'espai de Podem no entra | Al País Basc, Urkullu reforça l'esquerra nacionalista

Alberto Núñez Feijoó i Pablo Casado en un acte del PP a Galícia
Alberto Núñez Feijoó i Pablo Casado en un acte del PP a Galícia | CatalunyaDiari

El PPd'Alberto Núñez Feijóo  obté la majoria absoluta amb  42 diputats en leseleccions gallegues. Això suposa un representant més que el que va aconseguir ara fa quatre anys. En segona posició se situa el BNG, que puja 13 representants i n'aconsegueix 19. Els socialistes es queden en tercera posició amb el mateix resultat que en les últimes eleccions. En canvi, l'espai de Podem  perd la seva representació. Cs i Vox no aconsegueixen entrar al parlament gallec.

El PNB guanya 4 escons i n'obté 32 en les eleccions a Euskadi

El PNB guanya 4 escons i n'obté 32 en les eleccions a Euskadi, amb el 51% escrutat. La majoria absoluta està fixada en els 38 diputats. En segona posició continua EH-Bildu, que puja cinc representants i arriba als 23 diputats.

Els socialistes passen a ser el tercer partit mantenint els nou escons que ja tenen actualment. En quarta posició, amb la meitat del vot escrutat, se situa l'espai de Podem, que baixa sis representants i es queda amb 5. Per darrere queda la coalició de PP i Cs, que obté 5 escons, baixant-ne quatre. Vox entra per primer cop al parlament basc amb un diputat.

Sorpreses en la participació

Una de les coses que més interès ha despertat en aquesta jornada electoral, que ha estat marcada per la pandèmia, ha estat la participació. Aquestes eleccions s'han celebrat en una  situació totalment anòmala. Al llarg del dia s'han pogut veure les extremes mesures de seguretat i higiene a l'interior dels col·legis electorals.

Malgrat la situació, la participació en les  eleccions al Parlament de Galícia d'aquest diumenge ha ascendit al 42,97 per cent fins a les 17.00 hores, un percentatge que se situa en nivells similars als de les autonòmiques de 2016, quan era del 42,49 per cent a la mateixa hora. En aquesta ocasió està 0,48 punts per sobre de fa quatre anys. Contra tot pronòstic, sembla que el coronavirus no ha afectat en la intenció de vot  dels gallecs.

La sorpresa negativa ha estat al País Basc  on la participació ha caigut 8,36 punts, fins a les cinc de la tarda, en situar-se en un 36,02%, enfront del 44,38% registrat en els comicis de 2016.