Felip VI no presidirà l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges de Barcelona

Serà la primera vegada que no hi assistirà, malgrat ser convidat amb normalitat com tots els anys

El rei Felip VI parlant en l'acte d'homenate a les víctimes de la Covid-19
Felip VI no presidirà l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges de Barcelona | Europa Press

El Rei Felip VI no presidirà per primera vegada l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges, que tindrà lloc aquest divendres a Barcelona, com és tradicional. Fonts del Poder Judicial apunten que Casa Reial ha comunicat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la seva decisió de no assistir, malgrat ser convidat amb normalitat com tots els anys.

Segons han informat les fonts consultades, l'òrgan de govern dels jutges va cursar aquesta invitació, que va ser acceptada per Casa Reial, ja que va contestar confirmant la seva assistència. No obstant això, el CGPJ ha rebut una nova comunicació en la qual s'informa que el Rei finalment no acudirà al lliurament de despatxos.

Es tracta de la primera vegada que, des que va accedir al tron el juny de 2014, Felip VI no acudeix a aquest acte que se celebra a Barcelona, on té la seva seu l'Escola Judicial. Les mateixes fonts consultades assenyalen que no és la primera vegada que un monarca no ha presenciat el lliurament de despatxos.

L'any passat es va celebrar a Madrid

Es dona la circumstància que per segon any consecutiu, aquest acte organitzat per l'òrgan de govern dels jutges pateix canvis en la seva normal celebració, perquè l'any passat, amb motiu del 40 aniversari de la Constitució, es va traslladar a Madrid, on sí que va ser present Felip VI.

El lliurament de despatxos és un dels pocs actes anuals relacionats amb el Poder Judicial als quals assisteix el Rei. Un d'ells és l'Obertura de l'any judicial, que va tenir lloc el mes de setembre passat en el Tribunal Suprem i que va ser presidit per Felip VI, com també és habitual.

Segons ha informat 'El Español', el motiu pel qual Casa Reial ha comunicat que no assistirà a Barcelona és que des del Govern s'hauria «aconsellat» al Rei que no es desplaci a Barcelona per «motius de seguretat». Altres mitjans com l'ABC', asseguren que el veto al monarca es tracta d'una exigència al Govern dels independentistes catalans dins la negociació dels Pressupostos Generals.

Amb tot això, serà el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, qui presideixi aquest divendres l'acte de lliurament de despatxos als 62 membres de la 69 promoció de l'Escola Judicial, que rebran el seu destí. L'Escola Judicial ha rebut des de 1987 als 3.043 integrants de les 22 últimes promocions de jutges a Espanya.

Es preveu que assisteixin el president del Tribunal Constitucional (TC), Juan José González Rivas; el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo; i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. També està prevista l'assistència dels vocals del CGPJ, del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i d'altres autoritats judicials.


Comentaris

envia el comentari