Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i el rei Felip VI

Sánchez assegura que ha de ser la casa reial qui expliqui on es troba Joan Carles I

La tradicional trobada d'estiu a Mallorca ve marcada pel silenci sobre on ha anat el rei emèrit

Pedro Sánchez i el rei Felip VI
El rei Felip encara no s'ha pronunciat sobre la marxa del seu pare | EFE

Felip VI i Pedro Sánchez mantenen aquest dimecres al migdia la primera reunió oficial després de la marxa a l'estranger de Joan Carles I. La trobada, el tradicional despatx d'estiu al Palau de Marivent, a Mallorca, es fa marcada pel silenci tant de la Casa Reial com de la Moncloa sobre on està el rei emèrit. 

El rei no s'ha pronunciat públicament sobre la situació del seu pare

Deu dies després que la Casa Reial anunciés l'exili de l'exmonarca encara no es coneix on ha anat Joan Carles I ni tampoc els detalls d'aquesta operació ni de la presa de decisions. El rei emèrit va marxar acorralat per les investigacions judicials sobre presumptes comissions irregulars que hauria rebut el rei emèrit en la construcció de l'AVE a La Meca. Segons ell, ha de ser la Casa Reial qui comuniqui on es troba Joan Carles I

Després de l'anunci, Felip VI va reprendre l'agenda institucional a Madrid dijous de la setmana passada amb una recepció al ministre d'Exteriors de l'Uruguai i ha continuat aquesta setmana a Mallorca amb diverses audiències — la primera amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol — i visites a l'illa. No ha fet cap comentari públic sobre la situació del seu pare.

Sánchez, a la defensa de la monarquia

Pel que fa a Sánchez, la reacció del president de l'executiu espanyol ha estat defensar la monarquia i l'actual cap d'Estat, a qui desvincula de les presumptes irregularitats de l'anterior monarca. Sánchez ha mostrat «respecte» a la decisió, que creu que serveix per «marcar distàncies» amb el rei emèrit, i ha evitat aclarir el paper que hi ha jugat la Moncloa escudant-se en la «confidencialitat» de les converses amb Felip VI. Ministres socialistes han negat que hi hagués una «negociació» sobre la qüestió.

Més crítics s'han mostrat els socis del PSOE en el govern espanyol. Unides Podem ha criticat la «fugida», ha demanat més explicacions i ha qüestionat la institució monàrquica però les seves protestes no s'han concretat en res i la posició del govern espanyol segueix sent la de defensa del pacte constitucional i tancament de files amb la monarquia.

A la llum la carta de Sánchez sobre Joan Carles: «A les dures i a les madures»

El president espanyol i secretari general del PSOEPedro Sánchez, va enviar el passat dijous una carta a la militància del partit en què assegura que la monarquia forma part del pacte constitucional sorgit de la transició i que la Constitució «no es pot trossejar i seleccionar». «Som lleials a la Constitució. A tota. De principi a fi. I la defensarem a les dures i a les madures», ha assegurat. 

Sánchez manifesta que «vam ser arquitectes d'una Constitució que va propiciar una de les 20 millors democràcies del món i va deixar enrere una dictadura cruel i indigna amb el seu rastre d'infàmia i dolor que seguirem entestats a reparar». «La monarquia parlamentària és un element d'aquest pacte», afegeix. 

La missiva de Pedro Sánchez als afiliats del PSOE arriba després que el rei emèrit Joan Carles I hagi marxat de l'Estat espanyol per la «repercussió pública» que han generat «certs esdeveniments passats» de la seva «vida privada», segons va argumentar en una carta adreçada a Felip VI i que va publicar dilluns la Casa Reial

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat dimarts, el president va voler manifestar, referint-se a l'exili de Joan Carles, que «Espanya necessita estabilitat i institucions robustes, i aquestes han d'abonar-se amb exemplaritat, transparència i regeneració». «Tots els responsables públics han de passar comptes de la seva conducta i així serà sense excepcions», afirmava. No obstant això, va voler remarcar que «una conducta irregular compromet el seu responsable, no la institució. No es jutja les institucions, es jutja les persones».