Felip VI reitera el seu compromís amb «la independència i neutralitat de la Corona»

El monarca es mostra convençut que «l'Espanya constitucional ha demostrat la seva fortalesa democràtica, els seus ferms principis i les seves conviccions sòlides»

El discurs del rei al World Law Congress 2019
El discurs del rei al World Law Congress 2019 | Twitter (@CasaReal)

El rei Felip VI ha defensat l’Estat de dret i el respecte a la llei durant la cerimònia de clausura del Congrés mundial del Dret que s’ha celebrat avui a Madrid. Al mateix temps ha fet una crida a la convivència i ha garantit la independència i neutralitat de la Corona. Tot i que el monarca no s’ha referit en cap moment de forma explícita al judici contra els dirigents independentistes del procés sí que és veritat que les seves declaracions arriben tot just avui, coincidint amb les sessions del judici.

Durant el mateix discurs, el rei ha afirmat que «no és admissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del Dret, perquè sense el respecte a les lleis no existeix ni convivència ni democràcia» i ha afegit que pel contrari el que hi ha és «inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, un trencament dels principis morals i cívics de la societat». El monarca ha donat aquest discurs després de rebre el Premi Mundial de la Pau i la Llibertat que li ha atorgat l’Associació Mundial de Juristes.

En aquesta línia, i segons avança ‘El Periódico’, el rei ha assegurat que rebia el premi amb la convicció que el respecte a l’Estat de drets en un règim democràtic no és només la garantia dels drets i lliberts sinó que és el «pilar essencial del regular funcionament de les institucions i fonament de la convivència i del progrés quant a pau i llibertat dels seus ciutadans». També ha matisat que és una mostra de confiança en un Estat social i democràtic de dret «completament assentat» que el congrés de juristes se celebri a Madrid.

Felip VI ha declarat que «la defensa de la democràcia ha de ser al mateix temps la defensa de l’Estat de dret» | CatalunyaDiari.cat

 

«La independència i neutralitat de la Corona és el meu compromís cívic amb Espanya»

Felip VI considera que democràcia i Estat de dret són realitats inseparables: «La defensa de la democràcia ha de ser al mateix temps la defensa de l’Estat de dret. Sense democràcia el Dret no seria legítim, però sense Dret la democràcia no seria real ni efectiva». A més, ha subratllat que no té sentit i és admissible apel·lar a una suposada democràcia per damunt del Dret.

El rei ha recalcat que «la Constitució ha sigut, és i serà la guia de tots els meus actes. I la independència i la neutralitat de la Corona el meu compromís cívic permanent amb Espanya, al servei de la democràcia i de la llibertat». Per últim, ha reconegut que la democràcia espanyola ha hagut de fer front a serioses dificultats però ha assegurat que «l’Espanya constitucional ha demostrat la seva fortalesa democràtica, els seus ferms principis i les seves conviccions sòlides i profundes».  


Comentaris

envia el comentari