Felip VI, a les portes del judici del procés: «Plena legitimitat al poder judicial»

Segons el monarca espanyol, la justícia a l'Estat és «independent i plenament separada de la resta de poders»
Felip VI ha donat plena confiança al poder judicial a les portes del judici del procés | CatalunyaDiari.cat

 

A les portes del judici del procés, Felip VI ho ha tornat a deixar molt clar. El monarca espanyol, que ha presidit aquest dimarts a Madrid l’acte d’entrega als despatxos dels nous jutges de l’Estat, ha assegurat que el poder judicial té «plena legitimitat» i que, gràcies a la Constitució, a Espanya hi ha «un escenari cert, sòlid i fiable de drets i llibertats».

 

«El nostre poder judicial compta amb plena legitimitat, i la vostra aportació individual com a jutges ha de contribuir a mantenir-la i reforçar-la», ha comentat el rei mentre al·legava: «La funció de jutjar i fer executar allò jutjat, atribuïda en exclusiva a un poder de l'Estat, independent i plenament separat de la resta de poders, així com el respecte a les resolucions dictades són condicions indispensables en qualsevol democràcia que es premi de ser-ho».

 

«Legitimitat» a poques setmanes del judici

La defensa, que arriba a poques setmanes que al Tribunal Suprem arrenqui el judici del procés, que asseurà al banc dels acusats Junqueras, Sànchez, Cuixart i nou acusats més, ha anat encara més enllà quan Felip ha exalçat el valor de la Constitució com a exemple de democràcia a Espanya.

 

Els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull en una imatge d'arxiu, abans de comparèixer al Tribunal Suprem | CatalunyaDiari.cat

 

«El valor de la Constitució el trobarem sobretot en el fet que és la garantia dels valors suprems d'una societat lliure, sense els quals no resultaria reconeixible com a tal perquè encarna la màxima qualitat democràtica d'una societat i empara, a la vegada que limita, el poder polític», ha dit.

 

Els nous jutges: 40 dones i 23 homes

L’acte, més enllà de servir per escoltar el veredicte reial, també ha servit per presentar els nous 63 jutges espanyols. A aquests, 40 dones i 23 homes, se’ls ha fet entrega dels despatxos i se’ls ha demanat també que «desterrin» de la seva actuació qualsevol «impuls o interès personal» i que facin prevaldre «l'interès general i de la societat».