Felip VI va pressionar empreses i bancs perquè traslladessin la seu fora de Catalunya

El govern espanyol hauria perpetuat una retirada massiva dels comptes de capital públic als bancs catalans per obligar-les a canviar de seu

El rei Felip VI durant el seu missatge de Nadal al palau de la Zarzuela
El rei Felip VI al palau de la Zarzuela | CatalunyaDiari.cat

Segons informa un mitjà català, el cap de l'Estat espanyol, el rei Felip VI, juntament amb la cúpula del govern espanyol, dirigida pel llavors president Mariano Rajoy, van pressionar empresaris i els directius dels bancs catalans per forçar-ne la fugida i el canvi de seu fora del Principat.

En el marc de les actuacions de reacció al referèndum d'independència de l'1 d'Octubre del 2017 que s'acabava de produir a Catalunya, Felip VI va mantenir contactes directes amb els màxims dirigents del Banc Sabadell i Caixabank, Josep Oliu i Isidre Fainé, al mateix temps que des del govern de l'Estat es feia una retirada massiva dels comptes de les administracions i empreses públiques que tenien en aquestes entitats bancàries.

En aquest context, la setmana del 2 d'octubre es va llançar una campanya de captació comercial dels grans comptes que havien abandonat el Sabadell i Caixabank, amb el protagonisme destacat del Banc Santander. El banc espanyol va aprofitar per captar aquests nous clients, en una actuació que va propiciar queixes formals dels bancs catalans.

Fonts de CaixaBank, apunten que la mesura no va agradar gens als seus empleats i que la decisió va estar molt lluny de ser unànime. El mateix Jordi Gual, president de l'entitat, es va oposar al canvi de seu i ha explicat que «Va ser una reunió calenta, intensa, per prendre una decisió que no feia il·lusió a cap empleat»; una decisió que finalment es va prendre pel pes de l'accionariat principal.

Només una empresa catalana de l'Íbex va mantenir la seu al Principat

Aquestes fortes mesures de pressió, molt properes al xantatge, van anar finalment acompanyades per un decret llei que facilitava el canvi de seu sense necessitat d'haver de passar pels consells d'administració de les mateixes entitats bancàries. Vuit dies després de l'1 d'octubre, els bancs i totes les empreses catalanes de l'Íbexexcepte la farmacèutica Grifols, havien anunciat que es traslladaven fora de Catalunya.

En referència a les multinacionals, s'apunta també a mesures de pressió i trucades directes del monarca espanyol a nombroses empreses estrangeres, com és el cas de Seat; unes mesures que no van tenir l'èxit esperat per l'executiu espanyol.

Seat es va negar a fer un canvi de seu malgrat les pressions de la monarquia
Seat es va negar a fer un canvi de seu malgrat les pressions de la monarquia | CEDIDA


Comentaris

envia el comentari