ÚLTIMA HORA

🔴 Espanya suma 1.178 nous positius de coronavirus en les últimes 24 hores

Felipe González creu que Catalunya podria perdre l’autonomia

L’expresident espanyol considera que hi ha « un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutari»

José María Aznar Felipe González
José María Aznar Felipe González | EFE

Felipe González s'ha mostrat molt preocupat per «la fractura interna de Catalunya, en la que una part no se sent representada i l'altra part no ho vol veure», alertant que si els polítics independentistes segueixen amb la mateixa actitud, «Catalunya està més a prop de perdre l'autonomia que de la independència».

González ha donat aquesta opinió en una trobada organitzada amb motiu dels 40 anys de la Constitució i en la que ha coincidit amb José María Aznar per debatre sobre la vigència de la carta magna i si cal o no reformar-la. En aquests aspectes, els dos expresidents han coincidit en el fet que es podria reformar, tot i que amb alguns matisos.

La llei serà la mateixa

Tant González com Aznar han afirmat que, encara que es produís una reforma de la Constitució, la situació no canviaria per Catalunya. «Els sentiments no generen drets, no els dona dret a donar un cop d'Estat. Cadascú pot tenir el sentiment que vulgui, però està obligat a complir la llei, perquè si no és la llei de la selva», ha expressat l'exdirigent popular.

Per la seva banda, el socialista ha remarcat que actualment «tenim un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutari» amb Catalunya. A més, ha acusat els independentistes de no voler negociar perquè «parteixen de la base que el que tenen els hi pertany i al que aspiren se li deu». Un plantejament amb el qual, segons González, «no tenen res a guanyar».

Un canvi a la Constitució comporta riscos

L'exdirigent del PSOE creu que fins que no estigui resolta la situació de Catalunya no s'hauria de fer una reforma de la carta magna. Això sí, no ha tingut problemes a mostrar-se «favorable» a canviar-la «del primer a l'últim article», tot i que ha insistit a dir que actualment «això és impossible» perquè no existeixen els consensos suficients per reformar-la ni hi ha altura de mires suficient per a mirar a llarg termini.

Aznar, en canvi, s'ha mostrat més prudent a l'hora de voler plantejar una reforma de la Constitució i ha assegurat que fer-ho té «moltíssims més riscos que avantatges». «El règim del 78, amb les seves imperfeccions, ha estat el millor que podia passar a la història d'Espanya», ha sentenciat l'expresident del PP.


Comentaris

envia el comentari