IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Felipe González defensa el 155 perquè «ha estat la Generalitat qui ha vulnerat l'autonomia»

Ha demanat al Govern de la Generalitat que «reconsideri» la seva postura i «torni al marc normatiu i constitucional»

Felipe González parla del 155
Felipe González ha parlat del 155 | CatalunyaDiari

  

L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha manifestat aquest dilluns que «l'article 155 de la Constitució és tan constitucional com l'u i el dos» i que el seu «límit» en defensa de la Carta Magna és que «ha de preservar i defensar l'Estat de les Autonomies», atès que, segons ha observat, ha estat l'«autoritat de la Generalitat catalana» qui «ha vulnerat l'autonomia» i li «ha passat per damunt». Així s'ha expressat l'expresident durant la seva intervenció en la proclamació de Joaquín Moya-Angeler com a doctor Honoris causa per la UAL, on ha demanat al Govern de la Generalitat que «reconsideri» la seva postura i «torni al marc normatiu i constitucional», ja que, al marge que l'economia es pugui veure perjudicada, que és «una obvietat», «es pot deteriorar molt l'intangible més preuat que hem anat conquistant durant dècades, que és la convivència en pau i llibertat». «Per favor, que no fracturin la convivència», ha postil·lat.  

  

González ha negat en diverses ocasions que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució suposi «acabar amb l'autonomia». «Ningú s'enganyi, l'autonomia la van deixar enrere, al meu judici, de manera no responsable (...) els representants polítics de la Generalitat el 6 i 7 de setembre», ha valorat l'expresident, per a qui els dirigents del Govern català «van saltar per sobre de l'autonomia, per sobre de la Constitució i es van situar en el buit». L'exlíder dels socialistes espanyols ha precisat que les seves paraules no representen més que a si mateix, ja que fins i tot ell sent «de vegades l'angoixa» de no sentir-se «representat suficientment per ningú», i ha considerat que, des de les jornades a les quals van ser aprovades la llei de referèndum i la llei de transitorietat, la «responsabilitat» del representant de l'estat democràtic i de dret era «restablir l'autonomia de Catalunya dins del marc de la Constitució». Per a González, «carregar-se l'autonomia» no està en l'aplicació de l'article 155 sinó que va ser el que va passar entre els dies 6 i 7 al Parlament, en el «últim acte d'un procés de destrucció de l'Estatut d'Autonomia», que és la base de la «legitimitat» de les autoritats.González ha considerat que Espanya està «al final d'un cicle» i ha lamentat que «no hi hagi talent per renovar el projecte i reformar-lo» perquè «els fa por» abordar una Constitució que és «garantista» encara que «de vegades hi ha fallides en la seva aplicació» perquè «totes les democràcies són imperfectes». Així, davant els homenatges commemoratius per la tornada a Catalunya de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, González ha assenyalat que sempre hi ha «dates per commemorar i celebrar», sentit en el qual s'ha referit a l'efemèride dels Pactes de Moncloa, amb el qual ha advertit que «hi haurà alguns que només commemori i uns altres que celebrin, i uns altres que digui que 'd'aquelles pólvores vénen aquests llots', perquè hi ha per a tots els gustos».

«No tinc por a cap reforma, al contrari, perquè --la Constitució Espanyola-- és la més àmplia en drets i llibertats que conec», ha manifestat González, que ha recordat que ell era «a la sala de màquines» quan es va proclamar el text del 1978, que garanteix que al país es puguin «defensar totes les idees», però «dins de la Constitució» en recolzar les «llibertats polítiques». Amb això, ha incidit especialment en el fet que a Espanya «es permeten totes les idees, la qual cosa no es permet és utilitzar les idees trencant les regles de joc», per la qual cosa ha criticat que s'utilitzin aquestes idees per «trencar unilateralment el marc de convivència». Ha fet una crida a la «calma» per evitar «seguir cometent errors» en un moment «de gran confusió» que «es deriva de vegades de la ignorància d'elements bàsics» com que «no hi ha democràcia contra la legislació». «Pot haver-hi vots, però no democràcia», ha dit. «Els que pertanyem al règim del 78 la volíem --la democràcia--, la volem i la seguirem volent sempre», ha recalcat


Comentaris

envia el comentari