YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

ÚLTIMA HORA

👉 Catalunya injectarà el vaccí d'AstraZeneca a gent d'entre 60 i 65 anys aquesta setmana

Felipe González diu que el procés als anys 30 «hauria costat mil morts»

L'expresident espanyol considera que, sigui quina sigui la majoria independentista, la Constitució mai permetrà un referèndum

Felipe González assegura que l'Estat no acceptaria mai un referèndum
Felipe González assegura que l'Estat no acceptaria mai un referèndum | CatalunyaDiari.cat

Felipe González ha estat, des dels primers dies del procés, un dels 'enfants terribles' de l’independentisme català. L’expresident espanyol va aprofitar la seva presència a Barcelona per alertar del perill d’accions com les lleis de desconnexió, aprovades pel Parlament de Catalunya el 6 i 7 de setembre de 2017, que segons ell als 30 «ens haurien costat 1.000 morts».  

L’expresident socialista va reivindicar en un dels actes de celebració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola «la capacitat de diàleg i sacrifici» que es va posar per superar-la. González va criticar l’independentisme per haver «trencat el perímetre de les regles» i va negar un cop més qualsevol possibilitat de fer un referèndum d’autodeterminació.

Felipe, favorable a una reforma de la Constitució

En aquest sentit, Felipe González va assegurar que una gran majoria independentista tampoc canviaria la situació. Per l’expresident espanyol: «No importa quina majoria tingui si l’objectiu és trencar les normes de convivència».  Va defensar que les majories parlamentàries només han d’importar per governar, per ocupar-se dels ciutadans i per complir amb l’Estatut.

Tot i aquestes declaracions, si es va mostrar favorable, compartint opinió amb l’altre ponent l’advocat Miquel Roca,  a reformar la Constitució però dins d’uns límits, com ja havia expressat en alguna altra ocasió. Descarta qualsevol reconeixement de l’autodeterminació, ja que ell «no ficaria el germen de l’autodestrucció»

El sorgiment de Vox, reacció a l’independentisme  

González també va voler valorar una de les notícies polítiques de la setmana, la irrupció del partit d’extrema dreta Vox al parlament andalús. I l’expresident socialista ho va fer vinculant-lo amb l’independentisme català. Va afirmar que el procés havia avivat a aquells que volen trencar la Constitució «per l’altre costat».

Encara que va voler relativitzar el veritable pes de la formació liderada per Santiago Abascal, es va voler preguntar «quant de reacció del nacionalisme espanyol» contra el sobiranisme hi havia en els 12 diputats obtinguts a Andalusia. Finalment, va lamentar que els líders independentistes estiguin desenvolupant una estratègia judicial errònia i que ell hauria preferit no judicialitzar la política.


Comentaris

envia el comentari