El Festival de Cinema i fòrum de Drets Humans projectarà a Ginebra un documental francès sobre l'1-O

La sessió també inclourà el col·loqui amb Carles Puigdemont

El Festival de Cinema i Fòrum de Drets Humans (FIFDH) projectarà aquest diumenge, 18 de març, a Ginebra, un documental francés sobre el referéndum català del passat 1 d’octubre sota el títol ‘Catalunya: Espanya, a un pas de la crisi nerviosa'.

Segons ha publicat ‘El Nacional’, el documental es projectarà en la sessió de cloenda del festival, que també inclòurà l’esperat col·loqui amb l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una sessió que ha posat visiblement nervioses les autoritats españoles.

La Fiscalia volia detenir Puigdemont a Ginebra

I és que cal recordar que la Fiscalia ja va demanar al ministeri d’Interior, el passat dijous 15 de març, estudiar la possible detenció de Puigdemont en el seu viatge a Suïssa. I és que la Fiscalia volia anar de la maneta de la Interpol en aquesta petició d'arrest.

Per aquest motiu, l'Oficina de Cooperació Internacional del Ministeri de l'Interior va enviar una nota en al·lusió a la col·laboració de la Interpol perquè es duguessin a terme les gestions necessàries davant les autoritats suïsses per determinar la viabilitat de la detenció. 

No obstant això, el portaveu de l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa, Folco Galli, va afirmar que Suïssa no extradirà Carles Puigdemont, assegurant que l'extradició per «delictes polítics està descartada».

Qui pot exercir l'autodeterminació?

Així doncs, aquest documental de Sylvain Louvet, Gary Grabli i Julie Peyrard recull les càrregues policials que va viure Catalunya durant el passat referèndum de l’1 d’octubre i repassa les diferents derivades polítiques.

Tanmateix, exposa els orígens de l’independentisme català i n’entrevista els protagonistes de l’actual situació, tant els independentistes com els unionistes, a més d’analistes europeus, tal com publicat el citat mitjà.

«El 2008, la declaració d'independència de Kosovo, reconeguda per diversos estats, va obrir el camí a diverses regions que tenen moviments independentistes, invocant el dret a l'autodeterminació. Mentre que les proclames unilaterals recents d'independència del Kurdistan iraquià i de Catalunya són categòricament rebutjades pels poders centrals iraquians i espanyols, i fortament reprimides, els mecanismes d'aplicació i garantia d'aquest dret semblen a hores d'ara obsolets», indica en un escrit el Festival.

I afegeix: «estem assistint a una evolució del dret a l'autodeterminació, que fins estava reservada al context de la descolonització? Davant dels Estats, els pobles també està organitzant». Arran del documental, el Festival vol debatre sobre qui pot exercir el dret a l'autodeterminació i recorda que ho reclamen a Catalunya, Escòcia, el Kosovo i el Kurdistan.


Comentaris

envia el comentari