Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Joan Canadell.

La greu acusació de la Fiscalia que afecta de ple el nou número 2 de JxCat

Segons el Ministeri Públic, hi va haver manipulacions de vots que van derivar en la majoria absoluta de Joan Canadell

Carles Puigdemont i Joan Canadell.
Carles Puigdemont i Joan Canadell, en un acte anys enrere a Girona. | ACN

Només tres dies després d'haver guanyat les eleccions primàries a la segona urna de JxCat, Joan Canadell ja és al focus de la polèmica. Des de maig de 2019, Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona en haver guanyat les eleccions en què es va presentar com a candidat del col·lectiu 'Eines de País', destinat a l'objectiu que l'independentisme assoleixi les màximes quotes de poder a Catalunya en el màxim d'àmbits possibles, inclòs aquest, l'empresarial.

A més, diumenge es va presentar a les eleccions primàries de JxCat i Canadell anirà per darrere de Laura Borràs —de número 2 'a priori', però a la tercera plaça si finalment Carles Puigdemont encapçala la candidatura. Canadell manté, a més, una estreta relació de complicitat amb Puigdemont i durant mesos es va rumorejar que era el candidat favorit del president de Junts per Catalunya per liderar la candidatura.

Una victòria a la Cambra que la Fiscalia posa en dubte

Ara, però, la Fiscalia posa en dubte la validesa de la victòria de Joan Canadell a la Cambra de Comerç de Barcelona. Així ho revela aquest dimecres, 16 de desembre, 'El Confidencial', que ha tingut accés a un escrit de la Fiscalia Provincial de Barcelona que posa sobre la taula que la Junta Electoral del procés cameral —nomenada pel Govern de Quim Torra— va invalidar, atès el seu caràcter suposadament independentista, desenes de vots dirigits a candidats alternatius a Canadell, facilitant així la seva victòria per majoria absoluta.

El pretext de les diverses anul·lacions va ser el fet d'haver registrat diversos vots des d'una mateixa IP d'ordinador. Val la pena, però, recordar que és possible que diverses empreses amb dret a vot d'un mateix grup votin des del mateix ordinador, de manera que l'anul·lació de vots feta per la Junta Electoral no seria vàlida. Segons l'escrit de la Fiscalia, en cas que no s'haguessin anul·lat els vots en qüestió, la candidatura que liderava Canadell hauria obtingut, enlloc dels 31 representants sobre 60 que hi ha a la Cambra de Comerç de Barcelona, com a màxim 24.

La Fiscalia demana anul·lar els resultats

En base a tot això, des del Ministeri Públic demanen anul·lar els resultats que van donar aquestes 7 vocalies de més a Canadell, atès que considera que el resultat final de les eleccions està viciat, de manera que si, s'obeís el seu criteri, Canadell perdria la majoria absoluta i 'Eines de País' sortiria del govern de la Cambra. Una informació que posa el focus, doncs, en qui fa escassos dies s'ha convertit en un dels pesos pesats de JxCat.