La Fiscalia alerta que Puigdemont podria ser detingut tot i la immunitat parlamentària

El ministeri públic ha explicat que la garantia d'immunitat parlamentària «no significa que no es pugui ordenar l'ingrés a presó per ordre judicial»

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia General de l'Estat espanyol ha advertit aquest mateix dissabte 20 de gener que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, podria ser detingut encara que tingui immunitat parlamentària. El ministeri públic ha emès una nota de premsa on s'ha explicat que la garantia d'immunitat parlamentària «no significa que no es pugui ordenar l'ingrés a presó per ordre judicial», sinó que «es refereix exclusivament a la detenció policial».

Aquestes declaracions s'han produït després que l'advocat de Puigdemont i Junts per Catalunya expliqués les possibilitats de l'assistència presencial de l'expresident a l'acte d'investidura i que s'estudiïn quines implicacions «polítiques i jurídiques» pot tenir la «immunitat» que tenen els diputats del Parlament.

La Fiscalia considera que es podria arribar a enviar a la presó a Carles Puigdemont sempre que hi hagués una ordre judicial. Però també recalca que podria arribar a ser detingut, ja que «és inadmissible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que derivi en impunitat».

En aquest sentit, el ministeri públic ha afegit en el seu comunicat que la legislació espanyola «no empara l'ús fraudulent de l'ordenament jurídic». A més, a criteri de la Fiscalia, Carles Puigdemont persisteix en un pla delictiu amb la intenció de consumar-lo.

S'estudien totes les opcions

Actualment, des del partit polític és contemples les diferents vies per tal que Puigdemont pugui acudir de forma presencial a l'acte d'investidura de la presidència de la Generalitat de Catalunya, tot i les conseqüències que podria haver-hi. Es considera que en ser un dels 135 diputats, té «immunitat».

«No es descarta res. Ho estem estudiant tot, cadascuna de les possibilitats i escenaris», ha explicat, encara que és molt important valora-ho correctament, ja que és una decisió «difícil». Cal destacar, però, que tant la Interpol com l'Europol podrien detenir a Carles Puigdemont «en qualsevol lloc» si sortís de Bèlgica. L'advocat Alonso-Cuevillas ha advertit que si l'expresident quedés retingut a Dinamarca —acte d'aquest pròxim dilluns—, «la investidura es veuria frustrada temporalment».


Comentaris

envia el comentari