Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.

La Fiscalia adverteix Torra que tampoc no pot confinar el Segrià amb un decret llei

La formació considera que aquesta mesura ha d'anar acompanyada de PCR i EPI, a més de fer els rastrejos «necessaris»

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament el 2020.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llençat la proposta d'un nou referèndum a Catalunya. | ACN

La Fiscalia de Lleida ha advertit el migdia d'aquest dilluns, dia 13 de juliol, que el confinament de la capital de la Terra Ferma i la resta de municipis del Baix Segrià a través d'un decret llei que el president Torra pretén signar aquesta tarda també és il·legal. D'aquesta manera, la Fiscalia tanca la porta a la possibilitat que el Govern confini de nou aquesta zona de les comarques lleidatanes. Caldrà veure ara quina és la reacció de la Generalitat de Catalunya.

La CUP de Lleida demana fer efectiu el confinament decretat pel Govern

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Lleida demana al Govern i a les administracions locals fer efectiu el confinament decretat a partir d'aquest dilluns, sempre i quan els epidemiòlegs el consideren necessari i utilitzant «la competència catalana per decretar-lo», segons ha expressat la formació en un comunicat. Segons asseguren, aquest ha d'anar acompanyat de  proves PCR, els rastrejos necessaris i EPI per tothom. A més, des del partit consideren que ha de ser dual i que cal «confinar la pobresa i la recessió, adoptant mesures urgents de caràcter social, laboral, econòmic i de salut pública sense demora» perquè sinó, afirmen, difícilment es podrà fer front al virus i als reptes econòmics i socials posteriors a la pandèmia.

Des de la  CUP creuen que la negativa a ratificar-lo per part del jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida «és una mostra més de les limitacions i esgotament del model autonòmic actual, tutelat per un sistema fiscal i judicial de més que qüestionable imparcialitat». La formació insisteix en què el govern català i locals segueixen aprofundint en mesures de responsabilitat individual, mentre, asseguren, «no en prenen, o ho fan molt tímidament, en l'àmbit de salut pública, rastreig epidemiològic i, especialment, socials i laborals per a la gent».

La CUP afirma que la situació actual és hereva del «desmantellament i infrafinançament de la sanitat pública i del sistema de protecció social», així com, segons diuen, de la manca d'un model de gestió pública, directa i de qualitat de les residències de gent gran. A més, han criticat «la desídia i manca d'actuació» durant anys de les condicions laborals i de vida de treballadors més precaritzats que afecta tots els sectors productius.