IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Fiscalia belga deixa per «demà o el dilluns» la designació del jutge que citarà Puigdemont per l'euroordre

Encara no ha conclòs el seu anàlisi de les cinc ordres europees de detenció i entrega dictades per la jutgessa Lamela

Carles Puigdemont a Brusel·les
Carles Puigdemont a Brusel·les | Gtres

La Fiscalia federal belga no ha designat encara un jutge d'instrucció que s'ocupi de les cinc ordres europees de detenció i entrega emeses per Espanya contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que l'acompanyen a Brussel·les, un pas que complirà «demà o el dilluns», segons ha explicat el portaveu de la Fiscalia, el magistrat Eric Van der Sijpt. La Fiscalia no ha conclòs encara el seu anàlisi de les euroordres dictades per la jutgessa Carmen Lamela de l'Audiència Nacional i que les autoritats judicials belgues van rebre a última hora del divendres. Afecten, a més de Puigdemont, als exconsellers Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí.

El propi Puigdemont ha expressat aquest dissabte a través d'un missatge al Twitter que tant ell com els exconsellers estan «preparats per col·laborar plenament amb la justícia belga». Preguntat per aquesta col·laboració, el portaveu de la Fiscalia no ha volgut aclarir a Europa Press si hi ha hagut ja contactes per acordar l'entrega de l'expresident autonòmic a les autoritats belgues, però ha recordat que els seus advocats han mostrat públicament aquesta voluntat de cooperació. Una vegada acabi el primer examen, la Fiscalia nomenarà al jutge d'instrucció que citarà als acusats i tindrà 24 hores per decidir si la petició de detenció i extradició s'ajusta al dret o si hi ha alguna «causa de rebot» per denegar l'euroordre, com per exemple que els buscats siguin menors o que hi hagi risc pels Drets Fonamentals.

Aquest magistrat haurà de decidir també si Puigdemont i els exconsellers són enviats a presó o queden en llibertat subjectes a condicions que impedeixin la seva fugida, com la retirada de passaport o la vigilància electrònica. Si el jutge conclou que les euroordres són executables traslladarà aleshores el cas a la Cambra del Consell (Tribunal de primera instància) perquè decideixi en un termini de 15 dies si es duu a terme o no l'entrega dels cinc reclamats per les autoritats espanyoles. Les parts podran recórrer la decisió primer davant la Cort d'Apel·lació, que tindrà també 15 dies per pronunciar-se, i, en última instància, davant la Cort de Cassació, que compta amb el mateix termini per prendre la decisió definitiva. L'euroordre estableix un termini màxim de 60 dies per resoldre els processos d'extradició entre dos Estats membres, un període que podria ser ampliat altres 30 dies, fins a 90, en casos excepcionals.


Comentaris

envia el comentari