Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

La Fiscalia belga demanarà que es lliuri a Puigdemont per sedició i malversació

Així ho ha informat la seva defensa, qui demanarà un ajornament per preparar-se millor

Carles Puigdemont
La Fiscalia belga demanarà que es lliuri a Puigdemont per sedició i malversació | CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia belga demanarà aquest dimarts al Tribunal de primera instància de Brussel·les que executi l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) perquè l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sigui lliurat a Espanya per sedició i malversació, els dos delictes pels quals li reclama la Justícia espanyola, segons han informat fonts de la seva defensa.

  

«Demanen l'extradició pels dos delictes», ha informat Paul Bekaert, l'advocat belga del polític independentista, indicant així que la Fiscalia de Brussel·les defensa la posició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, encara que no aclareixi quina seria l'equivalència de delictes en el sistema belga.

Les parts han estat citades aquest dimarts 

Les parts, qui ja han tingut accés a les primeres al·legacions escrites, han estat citades aquest dimarts a partir de les 9.00 hores per a la vista sobre la reactivació de l'euroordre, en una audiència a porta tancada en la Cambra del Consell (tribunal de primera instància) de Brussel·les. Els advocats de Puigdemont preveuen sol·licitar un ajornament de la vista per a comptar «amb més temps per a preparar» la defensa de l'expresident català, amb l'argument que a penes han tingut 24 hores per a estudiar el dossier i al·ludint a la complexitat del cas.

Segons el mateix advocat, el jutge no prendrà cap decisió immediatament, sinó que fixarà una nova data, «probablement a principis de desembre»  per a continuar amb la vista i que les parts puguin presentar els seus al·legats. Puigdemont es troba en llibertat sense fiança, però subjecte a condicions com tenir una residència fixa a Bèlgica i no sortir del país si no és amb autorització del jutge, a l'espera que es resolgui el seu cas.

Així ho va disposar el jutge d'instrucció davant el qual Puigdemont va haver de prestar declaració divendres passat, després de la reactivació de l'euroordre de Llarena fa una setmana. El polític es va lliurar a la Policia federal belga i va quedar sota arrest fins que el jutge el va interrogar,  l'endemà va dictar les mesures cautelars.

Per a evitar l'extradició, la defensa de Puigdemont va esgrimir que tenia immunitat com a eurodiputat però, després de consultar amb el Parlament europeu, el jutge instructor va concloure que no gaudia de tal protecció.

El 2017 l'Audiència Nacional ja va sol·licitar l'extradició de Puigdemont

En 2017, quan l'Audiència Nacional va sol·licitar per primera vegada a Bèlgica el lliurament de Puigdemont, el Ministeri Públic belga va advocar per complir l'extradició per tots els delictes que se li imputaven  a Espanya —incloent els de rebel·lió i sedició— excepte el de prevaricació.

Finalment, la Fiscalia de Brussel·les va dictaminar que encaixaven en l'ordenament jurídic belga en les descripcions penals de «coalició de funcionaris» i «malversació de funcionaris». Uns delictes inferiors amb penes de sis mesos de presó màxim —davant els quinze anys d'Espanya— i per tant, dos delictes que no van ser  suficients per retornar l'expresident.

També et pot interessar...