Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dolors Bassa, a la seva sortida de la presó el primer dia que se li va aplicar l'article 100.2.

La Fiscalia s'oposa a deixar en llibertat Dolors Bassa per treballar

El Ministeri Públic no veu suficients motius perquè l'exconsellera surti de presó

Dolors Bassa, a la seva sortida de la presó el primer dia que se li va aplicar l'article 100.2.
La Fiscalia s'oposa a la sortida de la presó de Dolors Bassa | ACN

La  Fiscalia ha presentat aquest dijous un informe davant el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 en el qual s'oposa a l'aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari a l'exconsellera de la Generalitat Dolors Bassa  que li permet sortir de presó per treballar. En el seu escrit, el Ministeri Públic recalca que l'article 100.2 serveix en el tractament del pres dins del compliment de la condemna, i en aquest cas, no es justifica perquè, segons ell, no hi ha necessitat de tractar «els seus hàbits laborals» perquè no són un dèficit en la interna que calgui  restituir.

L'exconsellera està sortint a treballar des del 27 d'abril en serveis essencials, en la Fundació  Hospital de Pobres i Malalts, després que la junta de tractament de la presó acordés modificar l'aplicació de l'article 100.2 que abans utilitzava per cuidar de la seva mare.

El Ministeri Públic no veu prou motius per deixar en llibertat Bassa

En l'escrit, la Fiscalia argumenta que no hi ha motiu per justificar que la realització d'activitats laborals pugui considerar-se part del tractament penitenciari, ja que ja presenta «habilitats laborals amplies». «L'àrea laboral no és un dèficit que calgui treballar en la  interna, ja que abans d'entrar a la presó tenia treball i quan aconsegueixi el tercer grau de tractament o la llibertat condicional, no hi ha dubte que no tindrà cap problema per obtenir treball», apunta el document.

Així, al·lega que l'aplicació de l'article 100.2 fonamentada en l'activitat laboral no té cap efecte en el tractament i manca de tot sentit, i apunta que el programa d'acord amb la seva tipologia delictiva hauria de tenir per objecte «ensenyar la llei». «Aquest tractament hauria d'orientar-se a treballar les  necessitats criminògenes d'aquesta, a tractar les distorsions cognitives que van influir en el seu comportament, a fi de rebaixar risc de reiteració delictiva», afegeix.

En aquest sentit, apunta que amb la concessió del 100.2 a l'exconsellera no es produeix cap efecte en el tractament, que seria l'«única justificació legal per a l'aplicació» d'aquesta flexibilització del règim penitenciari. Així mateix, la Fiscalia veu en el permís per Bassa, en lloc d'una necessitat de treballar els hàbits laborals, una «pertinaç voluntat de buidar de contingut» la sentència condemnatòria dels líders del procés sobiranista, com ja ha afirmat en anteriors escrits oposant-se a permisos d'aquests condemnats.

Davant l'argument de la defensa de la consellera de la necessitat de treballar per adquirir els anys de  cotització  que li falten per a la millora de la seva pensió contributiva de jubilació, la Fiscalia apunta que constituiria una «fallida del principi d'igualtat» entre tots els interns.