Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El fiscal Javier Zaragoza ha llegit les seves conclusions al judici del procés

L'ofensiva que prepara la Fiscalia contra els presos catalans

Javier Zaragoza culpa públicament el Tribunal Suprem de no haver prohibit els permisos en la sentència

El fiscal Javier Zaragoza ha llegit les seves conclusions al judici del procés
Javier Zaragoza culpa públicament el Tribunal Suprem de no haver prohibit els permisos en la sentència  | EFE

La sentència als presos catalans continua removent el si de la justícia espanyola. Després de la discòrdia interna al  Constitucional, ara la Fiscalia  arremet contra el Tribunal Suprem. El fiscal  Javier Zaragoza ha assenyalat públicament el tribunal com a culpable dels permisos  que aquesta setmana han aconseguit alguns dels presos, segons avança 'El Mundo'.

Ho ha fet en un acte a la Universitat de Saragossa, on ha recordat que la Fiscalia havia demanat prohibir la concessió de qualsevol permís als presos fins després de complir la meitat de la condemna. Zaragoza ha anunciat, a més, que preparen una ofensiva per aturar aquestes concessions: han interposat un recurs contra els permisos als Jordis i preparen escrits contra la semillibertat, segons el mitjà citat. De fet, la Fiscalia Provincial de Barcelona ja ha presentat la seva oposició al permís de Jordi Cuixart per treballar.

Culpa el Suprem dels permisos als presos

«Ara hi ha conseqüències», deia Zaragoza públicament, referint-se a aquesta lenta però progressiva recuperació de la llibertat  d'alguns dels presos. El fiscal critica la negativa del Suprem a contemplar en la sentència als presos la clàusula de seguretat, que hauria garantit el tercer grau fins al compliment de la meitat de la sentència.  

A més, Zaragoza ha lamentat també que l'aplicació dels permisos no passi pel Tribunal Suprem. La Fiscalia ja va intentar aturar qualsevol concessió de permís, per exemple, a Jordi Cuixart, per falta de «penediment», però la jutgessa al càrrec va denegar la petició amb la intenció, segons informava, de respectar els drets fonamentals del pres. Aquest dijous Jordi Cuixart arribava per primera vegada a la seva empresa gràcies al permís que li permet fer-hi voluntariat

Amb tot, el règim penitenciari dels catalans a la presó no depèn del Suprem, però la Fiscalia continua treballant per rebatre aquestes concessions  que, segons critica, ha permès el Suprem amb la sentència. 

La fiscalia de Barcelona, contra el permís de Cuixart

En la mateixa línia, la Fiscalia Provincial de Barcelona s'oposa al permís concedit a Cuixart per utilitzar l'article 100.2 i sortir de la presó unes hores al dia per treballar a l'empresa Aranow, de la qual és propietari. En l'escrit, el ministeri argumenta que l'ús d'aquest precepte ha de ser «excepcional» i en tot cas amb una proposta de tractament «relacionat amb l'etiologia delictiva».

En el cas de Cuixart, al·lega la Fiscalia, l'àrea laboral «no és un dèficit» que el líder social hagi de treballar i el programa de tractament hauria de tenir per objecte «ensenyar al mateix a respectar la llei». A més, en l'escrit es conclou que si bé aquests motius ja serien suficients per no permetre-li fer ús de l'article 100.2, Cuixart compleix condemna «per un delicte greu» i es troba encara en els primers moments de compliment de la pena. «Això significa que la condemna ha d'identificar-se per la societat i per l'afectat com una sanció efectiva», remarca.

També et pot interessar...