URGENT

🚔 Màxima tensió a l'Hospitalet de Llobregat per un atracador atrinxerat

La Fiscalia demana l'activació d'una euroordre per detenir a Puigdemont a Dinamarca

L'advocat del polític creu que hi ha un risc «bastant alt» que acabi en mans de la policia durant aquest viatge

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont.
Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont. | Catalunya Diari

La Fiscalia ha anunciat avui que sol·licitarà al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, l'activació d'una nova euroordre contra Carles Puigdemont. Així doncs, amb aquesta mesura de detenció i entrega, el ministeri públic vol aconseguir que el president català cessat sigui arrestat durant el viatge que planeja fer demà mateix a Dinamarca. Així doncs, a través d'un comunicat, la Fiscalia ha informat que «està pendent de confirmació oficial via policial dels moviments de Puigdemont».

  

  

Si l'exalcalde de Girona surt de Bèlgica per assistir al debat previst a la Universitat de Cophenaguen, el ministeri públic assegura que actuarà «immediatament» sol·licitant l'activació d'aquesta ordre i demanant a l'autoritat danesa «la detenció de l'investigat».

Una detenció molt probable

El mateix advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha confessat avui que hi ha un risc «bastant alt» que el president destituït sigui detingut durant aquest viatge a Dinamarca. Tot i això, afirma que és cert que hi ha moviments polítics, diplomàtics, judicials i policials en l'àmbit espanyol, però puntualitza que «tampoc ho tenen del tot clar». A més, Cuevillas, creu «molt possible» que aquesta euroordre fos rebutjada «totalment o parcial» per part de Dinamarca, ja que, tot i que el seu codi penal inclou la rebel·lió, no es donarien els «requisits exigibles».

El lletrat ha afirmat que Puigdemont té decidit viatjar demà dilluns a Dinamarca. «És cert que es podria arribar a activar l'euroordre, crec que sí que arribaria perquè suposo que la tenen preparadíssima i no es planteja cap problema de jurisdicció», ha dit. A més, Cuevillas no veu «gaire» sentit a què Llarena aprovi ara una nova euroordre després de retirar l'anterior, dictada per l'Audiència Nacional. «No hi ha res que tingui sentit, no té sentit mantenir les imputacions, que són absolutament improcedents», ha dit, ni tampoc que es retirés una euroordre «fent càlculs del risc de guanyar o perdre».

Zoido avisa

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, també ha volgut dirigir-se a Puigdemont abans d'aquest viatge i ha advertit que, si surt de Bèlgica «podrà ser detingut si s'activa l'euroordre. Si s'activa una euroordre i ell es troba a Dinamarca, la Fiscalia actuarà i podrà ser detingut». A més, el ministre ha recordat que el president cessat «no té immunitat parlamentària per molt parlamentari que hagi sortit». 

A més, Zoido ha volgut aprofitar l'ocasió per demanar que es recuperi «la normalitat que no va tenir l'anterior govern després d'unes eleccions legítimes, pacífiques i democràtiques».


Comentaris

envia el comentari