La Fiscalia demana mantenir l'euroordre de Puigdemont i suspendre la seva immunitat

Vol que es comuniqui de manera immediata a les autoritats judicials belgues

Carles Puigdemont durant un acte de campanya de les Eleccions Europees el 10 d'abril de 2019
Demanen que es comuniqui de manera immediata a les autoritats judicials belgues | Catalunya Diari

La Fiscalia de Tribunal Suprem ha demanat al jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, que mantingui les ordres nacionals i internacionals de detenció i la declaració de rebel·lia de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, i que es dirigeixi al Parlament Europeu per a sol·licitar que se suspengui la seva immunitat.

Al mateix temps, el Ministeri Públic també reclama al magistrat que comuniqui de manera immediata a les autoritats judicials belgues tot aquest procediment perquè deixi sense efecte els terminis per a la resolució del lliurament dels dos exdirigents catalans, fins que l'Eurocambra decideixi sobre la petició de la suspensió d'immunitat.

Puigdemont i Comín, en «situació de rebel·lia»

La Fiscalia respon d'aquesta manera a la petició que va fer dijous el jutge Llarena després que es donés a conèixer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeixia la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat. Llarena va demanar a les parts que es posicionessin en un termini de cinc dies sobre com calia actuar respecte a Puigdemont i Comín, que també van ser elegits com a eurodiputats.

En el seu escrit, la Fiscalia insisteix que Puigdemont i Comín «es troben en situació de rebel·lia» i recorda que s'ha dictat contra ells una mesura de presó provisional, a més d'ordres de recerca i captura per delictes «molt greus».

Segons la Fiscalia, malgrat la sentència del TJUE, les mesures cautelars que ja va acordar Llarena «estan absolutament legitimades i justificades» i s'han de mantenir no només per «la gravetat dels delictes i de les penes», sinó també «per la necessitat» que responguin als càrrecs que se'ls imputen i «evitar la reiteració delictiva».

Reconeix la immunitat de Puigdemont i Comín

Ho justifica pel fet que l'elecció de Puigdemont i Comín com a eurodiputats es va produir quan ja havien estat processats i per tant «eren plenament conscients de les limitacions que comportava la seva situació processal per a l'exercici dels seus drets polítics».

En tot cas la Fiscalia reconeix que gaudeixen d'immunitat perquè reclama a Llarena que demani «de forma immediata i urgent» la suspensió «de la immunitat».

També demana al jutge instructor que comuniqui tan aviat com sigui possible al Parlament Europeu «les mesures cautelars per salvaguardar les finalitats del procés penal».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari