La Fiscalia demana incrementar la pena de presó per a Iñaki Urdangarin

El marit de la infanta Cristina ha estat citat aquest dimarts al Tribunal Suprem

Iñaki Urdangarin durant el judici pel cas Nóos
Imatge d'arxiu d'Iñaki Urdangarin |  CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia ha demanat aquest dimecres incrementar la pena per a per Iñaki Urdangarin, qui aquest dimecres, 21 de març, ha estat citat al Tribunal Suprem en una vista pública dels recursos presentats contra les condemnes que li va imposar l’Audiència de Palma sobre el cas Nóos. En concret, el Ministeri Públic reclama un total de deu anys de presó per al marit de la infanta Cristina. 

A més d'Iñaki, també han recorregut a la Fiscalia,Diego Torres i Jaume Matas. Tanmateix, el Ministeri Públic reclama cinc anys i mig de presó per un delicte de falsedat documental per a Elisenda Maldonado i Jorge Vela, així com una condemna per un delicte de prevaricació. En aquest últim delicte també s’hi sumarien Francisco Camps, Jose Manuel Aguilar i Luis Lobón.

Urdangarin va ser condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó

Cal recordar que en la sentència del cas Nóos, l’Audiència de Palma va condemnar a 7 dels 18 acusats. No obstant això, només tres d’aquests van rebre penes que implicarien l’ingrés a presó. Es tracta de la condemna de 6 anys i 3 mesos d’Iñaki Urdangarin, la de 3 anys i 8 mesos de Jaume Matas, i la de 8 anys per a Diego Torres.  

El Ministeri Públic sosté que en els contractes amb l’Institut Nóos a les Illes Balears hi va haver un delicte de malversació continuada que va revestir «especial gravetat i dany per al servei públic» a causa de l'elevat import defraudat i «a la falta de liquiditat que patien les entitats públiques que es comprometien a aquests pagaments».

D’altra la seva banda, l’Advocacia de l’Estat va demanar al Suprem un increment de 10 mesos en la condemna de presó per a Iñaki Urdangarin per delictes fiscals en el cas Nóos. Tanmateix, el cunyat del rei Felip VI va ser condemnat per prevaricació, malversació, frau i trànsit d’influències.

La infanta Cristina, absolta

Tanmateix, cal recordar que l’Audiència de Palma va absoldre la infanta Cristina, a qui sí que va considerar responsable civil, a títol lucratiu, per valor de 265.088 euros.

Així doncs, les magistrades de l’Audiència van imposar-li unes condemnes menors, de la mateixa manera que ho van fer amb l’expresident balear i els quatre membres del seu govern, tots ells implicats en aquests contractes públics fraudulents per valor de milions d’euros amb l’Institut Nóos.


Comentaris

envia el comentari