La Fiscalia estudia demanar a Llarena una nova ordre de detenció contra Comín, Serret i Puig

El Ministeri Públic no està content amb la justícia belga després de la negativa d'extradició dels exconsellers

Imatge d'arxiu dels exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig.
Imatge d'arxiu dels exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. | CatalunyaDiari.cat

Després que ahir, 16 de maig, la Fiscalia belga rebutgés l'extradició dels exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, ara la Fiscalia del Tribunal Suprem estudia l'opció de demanar al jutge Pablo Llarena que dicti una altra ordre de detenció i presó contra els exconsellers exiliats a Bèlgica. 

I és que aquesta nova decisió de la justícia belga ha suposat un cop dur per al procés penal que tramita l'alt tribunal espanyol en relació al procés independentista. De fet, Llarena encara està lluitant amb la Fiscalia alemanya de Scheleswig-Holstein, pel suposat delicte de rebel·lió contra Carles Puigdemont, i convèncer els jutges alemanys perquè l'extradeixin a Espanya. 

  

Diversos errors i defectes en l'euroordre de Llarena

Pel que fa a l'última decisió de la justícia belga, el Ministeri Públic demanava al tribunal no extradir els exconsellers, després d'apreciar diversos errors i defectes de forma en la correspondència mantinguda amb Llarena. 

En aquest sentit, la Fiscalia va apreciar que en el document enviat pel Suprem no figura cap ordre de detenció nacional per al territori espanyol, i la directiva del Consell d'Europa sobre les euroordres estableix que, si la justícia d'un país vol reclamar un ciutadà, abans que res ha d'emetre abans una sentència inculpatòria o ordre de detenció al seu propi país. 

El Suprem retreu «falta de compromís» a la justícia belga

Unes acusacions que el Suprem no va tardar a respondre. Així doncs, el Tribunal Suprem va considerar aquest passat dimecres, 16 de maig, que la decisió de la Justícia belga de no entregar Comín, Serret i Puig es deu a una «absència de compromís amb prestar la col·laboració judicial demandada» i no a un error formal.

En aquest sentit, la Sala Penal del Tribunal Suprem apunta que «no compartim la motivació» per la qual s'ha denegat l'extradició. Fonts de l'alt tribunal defensen els arguments expressats a la interlocutòria de processament del passat 21 de març sobre els que es basa l'euroordre i afirmen que només el «desconeixement de l'ordenament jurídic espanyol» pot ser la causa que hagi motivat a prendre aquesta decisió.


Comentaris

envia el comentari