Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Deneguen l'autoinculpació dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus per l'1-O

Considera que participar en el referèndum no va ser delicte

Avis i Àvies per la Llibertat fa un any i mig que es concentren ininterrompudament al Mercadal de Reus | Ángel Ullate

 

La Fiscalia denega l'autoinculpació dels grups d'Avis i Àvies que, arreu de Catalunya, es concentren regularment amb el lema «llibertat presos polítics». La iniciativa va néixer amb els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, però s'ha anat estenent pel país a través del que han anomenat 'La Taca d'Oli'. Aquesta xarxa de col·laboració va servir, el passat mes de gener, perquè 1.229 persones s'autoinculpessin per haver anat a votar l'1 d'Octubre.

La Fiscalia ha respost la petició d'autoinculpació dient que no van cometre cap delicte. L'escrit, publicat per Nació Digital i que ha pogut confirmar TarragonaDigital, especifica que no hi ha cap motiu que justifiqui obrir una investigació. El text especifica que el referèndum era il·legal, però no participar-hi de la manera que fos. Arxiva el cas perquè no considera que hi hagués delicte penal ni en l'acció de votar ni en la de formar part d'una mesa o fer el recompte.

L'objectiu que es perseguia amb la inculpació, segons explicava el mateix col·lectiu, era que aquells a qui actualment es jutja al Tribunal Suprem sortissin en llibertat, i els Avis i Àvies es mostraven disposats a ocupar els seus llocs a les cel·les. Finalment, però, el cas ha acabat abans fins i tot de començar perquè «els fets no són constitutius de cap delicte» segons el ministeri fiscal.

Avis i Àvies Llibertat
Imatge de la columna d'Avis i Àvies el dia que celebraven un any de mobilització | Àngel Ullate

 

Un any i mig d'Avis i Àvies per la Llibertat

El col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat es va posar en marxa el mes de novembre del 2017, quan la reacció de l'Estat espanyol al referèndum de l'1-O i als moviments independentistes va portar polítics i activistes a presó. Va ser llavors quan un grup de persones grans de Reus van decidir concentrar-se cada dia laborable a la plaça del Mercadal.

Setze persones van engegar un fenomen que, diàriament —van acabar incloent també el dissabte a les manifestacions— ja n'aplega més d'un centenar, i que ha arribat a suposar que s'hi trobessin més de 400 i 500 persones en dies puntuals. Fa mig any van celebrar el primer aniversari del seu moviment que, des del 2017 s'ha anat estenent arreu de Catalunya i que, a la capital del Baix Camp, compta amb avis i àvies que, sense importar l'edat que tinguin, cada dia es troben al Mercadal.