IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Fiscalia estudia com suspendre les activitats d'ANC i Òmnium Cultural

El ministeri públic pretén evitar que s'utilitzin les seves estructures amb fins il·lícits

Alguns manifestants han dut els seus propis cartells a la concentració.
Alguns manifestants amb cartells demanant la «llibertat dels Jordis». | Joaquim Domingo.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional busca la manera de suspendre les activitats de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, entenent que encara que les entitats no són il·lícites, sí que s'estan utilitzant les seves estructures per aquestes finalitats, segons publica 'El Periódico'. La via, que segons el citat mitjà, sembla que té més possibilitats de generar acord, és plantejar-ho davant la jutgessa Carmen Lamela, perquè l'acordi en el procediment obert per sedició contra els presidents de les dues entitats, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, actualment empresonats a Soto del Real. 

L'article 33 del Codi Penal preveu entre les penes aplicables a persones jurídiques, la suspensió d'activitats, la clausura de locals i la prohibició de portar a terme les activitats «en l'exercici de les quals s'hagi comès, afavorit o encobert el delicte». No obstant això, encara que la sedició no formi part del llistat de delictes imputables a persones jurídiques, això no impedeix que es puguin adoptar mesures contra elles si es considera que al seu si se n'han comès algun, aprofitant les seves estructures o el seu finançament. 

Fins ara, la suspensió d'activitats només s'havia aplicat sobre organitzacions imputades per delictes de terrorisme, com Acció Nacionalista Basca (ANB) o el Partit Comunista de les Terres Basques (PCTV), on es van suspendre les activitats l'any 2008 i van acabar sent il·legalitzades. També en el cas de Causa Galiza l'Audiència Nacional li va aplicar el 2016 la mateixa pena, per un període d'un any. Aquest passat dimecres 18 d'octubre, Sànchez i Cuixart han rebut el suport d'Amnistia Internacional, que ha reclamat la llibertat «immediata» de tots dos, sol·licitant la retirada dels càrrecs de sedició contra ells per considerar-los «excessius». «La sedició és un delicte definit d'una manera molt general que comprèn una àmplia varietat d'actes i que, a més, pot comportar penes de fins a deu anys de presó», ha declarat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.


Comentaris

envia el comentari