Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un manifestant en una concentració independentista a Navàs, Berga, el 16 d'octubre de 2019

La Fiscalia, més flexible amb els presos

Els jutges rebutgen establir un «criteri general» per a tots però s’obren a flexibilitzar el segon grau perquè alguns d’ells puguin disposar d’unes hores de llibertat per a treballar o dur a terme algun voluntariat

Un manifestant en una concentració independentista a Navàs, Berga, el 16 d'octubre de 2019
La Fiscalia, més flexible amb els presos | Catalunya Diari

Els fiscals de vigilància penitenciària han celebrat avui una cimera per estudiar la situació dels presos i acabar de definir la seva classificació. Aquest dimecres, 11 de desembre, es feia públic que les juntes de tractament de les presons havien proposat l’aplicació del segon grau penitenciari, deixant-los sense la possibilitat de gaudir de llibertat durant el dia i tornar a la presó només per dormir. 

En aquest sentit, i segons recull ‘La Vanguardia’, fonts del ministeri públic han assegurat que no tenen previst escollir una única opció per a tots ells, rebutjant així establir un «criteri general» i apostant per opcions individualitzades. 

Oberts a aplicar l’article 100.2 en alguns casos

Aquesta notícia es podria configurar com un bri d’esperança per alguns dels líders independentistes, ja que els jutges contemplen la possibilitat d’aplicar l’article 100.2 en algun cas concret. Cal recordar que aquest article permetria que els líders del procés escollits poguessin gaudir d’unes hores de llibertat.

Amb tot, per poder sortir de la presó durant unes hores, els presos haurien de comptar amb un treball o bé realitzar alguna tasca de voluntariat. Però la Fiscalia ha volgut deixar clar que aquesta idea quedaria descartada si a la pràctica es tractés d’un «tercer grau encobert».

No només això, sinó que l’òrgan judicial ha assegurat que, si la Generalitat decideix concedir el tercer grau als líders independentistes, des de la Fiscalia no dubtaran a presentar un recurs. En aquest sentit, al·leguen que «la ciutadania no ho entendria».

Els presos recorrerien el segon grau 

Ara, doncs, caldrà esperar per veure quina és la resolució final dels jutges i com es continua desenvolupant la història. I és que, després que les juntes de tractament es manifestés, l’advocat de Rull, Turull i Sànchez va avisar que, si finalment el Departament de Justícia dictaminava el segon grau de manera definitiva, recorrerien aquesta decisió. 

També et pot interessar...