IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Fiscalia podria actuar contra Puigdemont a través del Tribunal de Comptes

Ja es va recórrer a aquest tribunal per investigar Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per «malversació comptable».

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

Segons han avançat diversos mitjans, la Fiscalia es planteja obrir un procés paral·lel i actuar contra Carles Puigdemont a través del Tribunal de Comptes. D’aquesta manera, s’interposaria una nova demanda contra l’expresident de la Generalitat i els diversos consellers que es troben a l’exili. L’objectiu del procediment seria restituir el fons monetari de la Generalitat de Catalunya que es va destinar al finançament de l’1 d’octubre.

Segons asseguren diverses fonts jurídiques, el Tribunal de Comptes seria una via més efectiva per recuperar el fons, una quantitat propera als tres milions d’euros. Sobre aquesta última qüestió l'Advocacia estima que es va destinar un total d'1,97 milions d'euros. La Guàrdia Civil, d'altra banda, calcula que la despesa va ser de 4,02 milions. 

El 9-N, precedent del Tribunal de Comptes

El precedent d’aquesta suposada actuació el trobem quan la Fiscalia va iniciar un procés semblant contra l’organització del referèndum del 9-N. En aquella ocasió, es va demanar al Tribunal de Comptes que investigués a Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per «malversació comptable».

El Tribunal de Comptes és el màxim òrgan fiscal de l'estat espanyol, amb competències per determinar quin és el total de fons que es va destinar al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. Cal destacar també que en un procés dut a terme per aquest tribunal no seria necessari que els acusats compareguessin físicament, un fet important en el cas de Carles Puigdemont.

L'advocacia de l'Estat sol·licita penes per als líders empresonats

Aquesta informació que apunten diversos mitjans sorgeix després que la mateixa Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat presentessin la seva petició de penes pels líders polítics empresonats. Les acusacions inclouen delictes de sedició, rebel·lió, desobediència i malversació. L'acusació de l'Advocacia ha provocat reaccions polítiques, inclosa la del mateix Quim Torra, qui assegurava que retirava el seu suport els Pressupostos Generals de l'Estat.

Sobre aquesta decisió de la Fiscalia també s'ha pronunciat el mateix autor de l'article penal sobre la rebel·lió. Diego López Garrido, catedràtic en Dret Constitucional i exdiputat del PSOE, argumenta que els independentistes que es troben a la presó no haurien comès aquest delicte i que, per tant, la interpretació que fa el fiscal és «incomprensible».


Comentaris

envia el comentari